wyznacz wyraz rozwinięcia, który nie zawiera x
ania: wyznacz wyraz rozwinięcia, który nie zawiera x
(
3√3+
1x3)
20 nie mogę sobie poradzic z wyznaczeniem k
| | | | | |
nie wiem czy dobrze robię: szukany wyraz= | *1= | * (3√3)20−k * (1x3)k |
| | | |
i wtedy (
3√3)
20−k * (
1x3)
k = 1, ale nie chce mi nic wyjśc
20 lip 13:43
ania: chyba już mi się rozjaśniło... nie zawierac x będzie ostatni czyli
czyli wyraz 19. tak?
20 lip 13:52
Jack:
| | 1 | |
(3√3+ |
| )20, tak to wygląda? |
| | x3 | |
20 lip 14:09
Jack:
ostatni wyraz to wyraz 21.
20 lip 14:11
pigor: ... a jaką masz odpowiedź, bo nie wychodzi taki wyraz : 3
6 3√9 . ...
20 lip 16:31
pigor: mnie ( a nie ...

nie) wychodzi taki wyraz (to nie jest który ? tylko jego wartość)
20 lip 16:41
Mila: Zgadzam się z Pigorem
20 lip 17:41
Mila: | | | | | | | |
(a+b)n= | an+ | an−1b1+........ | bn |
| | | | |
| | | | | | 1 | |
= | (3√3)20+..................+. | ( |
| )20 |
| | | | x3 | |
20 lip 18:35
pigor: ..., dzięki
Mila , no właśnie i tym wyrazem jest wyraz k=0 (pierwszy) ...
20 lip 19:02
Mila: Cześć Pigor, ale podziękować, to chyba powinna Ania.
20 lip 23:07
Maslanek: Właściwie to wyraz k=1

.
Chyba, że mówienie o wyrazie zerowym, to coś normalnego
21 lip 13:41
Basia:
k=0 ⇒ wyraz pierwszy (i tak pigor napisał)
k=1 ⇒ wyraz drugi
k=2 ⇒ wyraz trzeci
itd.
właśnie dlatego, że mówienie o wyrazie zerowym nie ma sensu
k to nie numer (nazwa) wyrazu tylko wykładnik potęgi w wyrażeniu
dla k=0 dostajesz pierwszy wyraz rozwinięcia
21 lip 13:48
Basia:
| | | |
P.S. pigor liczył z postaci | xn−kyk |
| | |
21 lip 13:53