cd
klik: wykaż że jeśli n∊N i nnie jest podzielne przez 3, to n2+2 jest podzielne przez 3
19 lip 23:05
klik: czy może być tak
(3n+1)2+2=9n2+6n+1+2=9n2+6n+3=3(3n2+2n+1)
19 lip 23:11
Basia:
n nie jest podzielne przez 3 ⇔
n = 3k+1 ∨ n=3k+2 ⇒
n2+2=(3k+1)2+2 ∨ n2+2 = (3k+2)2+2 ⇒......
dokończ już sam(a)
19 lip 23:11
klik: czy ostatni zapis 3n(3n+2)+3
19 lip 23:12
Basia:
trzeba to przekształcić i raczej nie z n tylko z k
⇒
n2+2 = 9k2+6k+1+2 = 9k2+6k+3 = 3(3k2+2k+1) co jest podzielne przez 3 bo 3k2+2k+1∊C
lub
tak samo drugie
19 lip 23:17
klik: już łapię dzięki
19 lip 23:21