kwantyfikatory
klik: jaki powinien być kwantyfikator żeby otrzymać prawdę
a)........(x+1)2=x2+1
b).......x2+4<0
c)........x2<x
dla mnie bez sensu
19 lip 22:41
Basia:
ad.a
(0+1)2 = 12 = 1 = 02+1
ale
(2+1)2 = 32 = 9 ≠ 22+1
no to jak "dla każdego" czy tylko "istnieje" ?
ad.b
żaden, chyba, że coś źle przepisałeś
ad.c
(12)2 = 14 < 12 prawda
ale
22 = 4 < 2 fałsz
no to jak "dla każdego" czy tylko "istnieje" ?
19 lip 22:48
klik: a)istnieje
b)przepisane dobrze, to można z zaprzeczeniem?
c)istnieje
19 lip 22:53
Basia:
z zaprzeczeniem jak najbardziej
∀x∊R ~(x2+4<0)
19 lip 23:00
Basia: albo jeszcze tak
~[ ∃x∊R x2+4<0]
to są zdania równoważne
19 lip 23:02
Artur z miasta Neptuna:
Basiu .... albo istnieje x nalezacy do zespolonych
19 lip 23:04
Basia:
w liczbach zespolonych nie funkcjonuje pojęcie mniejszości i większości
chodzi więc o rzeczywiste
19 lip 23:09