matematykaszkolna.pl
Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt i prostopadłej do płaszczyzny Miraclepl: Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P (1; 3; −1) i prostopadłej do płaszczyzny 2x−3y+z−3=0. Witam ponownie, znowu proszę o sprawdzenie rozwiązania i wyjaśnienie krótkie teorii: Korzystając z podanego równania płaszczyzny od razu mogę odczytać wektor normalny do płaszczyzny czyli n=[2,−3,1], który jest jednocześnie kierunkowym prostej szukanej. Prosta ma równanie ogólnie, kanoniczne: x−x1a=y−y1b=z−z1c=t a więc podstawiam w licznikach współrzędne punktu a w mianowniku wektora normalnego: x−12=y−3−3=z+11 lub parametrycznie: x=1+2t y=3−3t z=−1+t t∊R Dobrze w takim razie (chyba) wyznaczyłem równanie szukanej prostej, dla formalności mam pytanka (te rozwiązanie wydaje mi się logiczne ale jest zaczerpnięte od kogoś dlatego chce zapytać o teorię napisaną w sposób zrozumiały): a) Mając równanie płaszczyzny np. 2x−3y+z−3=0 mogę z niej odczytać wektor normalny czyli do niej prostopadły, w tym zadaniu akurat to praktycznie rozwiązuje zadanie ale czy jest możliwość odczytania wektora równoległego do płaszczyzny z tego równania? b) Pytanie dotyczy równania prostej (kanonicznego): Znam równania: x−x1a=y−y1b=z−z1c=t i x−x1x2−x1=y−y1y2−y1=z−z1z2−z1=t Czy są one równoważne? Chodzi mi o to czy a to jest poprostu wynik działania x2−x1 itd. Mianownik w tych równaniach jest wektorem kierunkowym prostej ? Jak odczytać w takim razie wektor normalny prostej z tego równania? Wiem, że zadaje głupie pytania więc z góry przepraszam i dziękuje za pomoc emotka
19 lip 22:27
Basia: rozwiązanie jest w porządku ad.a bezpośrednio nie, ale skoro masz równanie płaszczyzny możesz sobie wybrać na niej dowolne dwa punkty A,B i policzyć współrzędne AB, który leży na tej płaszczyźnie jest więc do niej równoległy ad.b oczywiście, że są równoważne ad. wektor normalny prostej jeżeli masz tylko równanie prostej w przestrzeni to bezpośrednio się nie da bo też wektor normalny do prostej w przestrzeni nie jest jednoznacznie określony np. prosta x=0 y=0 z = t czyli oś OZ prostopadły jest do niej i wektor [1,0,0] i wektor [0,1,0] i wektor [1,1,0] itd. krótko mówiąc każdy leżący na płaszczyźnie XOY (i każdej do niej równoległej) P.S. zapis masz niezbyt fortunny: x−x = 0 y−y=0 z−z=0 powinno być:
x−xp y−yp z−zp 

=

=

a b c 
19 lip 22:44