forma
klik: zaznacz w układzie współrzędnych punkty których współrzędne x, y spełniają formę
a)p(x,y): x−2y=−3∧2x+y=4
cz rozwiązaniem będzie punkt czy dwie proste? Chyba punkt
b)s(x,y):x+y=1∨ x−y=3
19 lip 22:25
Basia:
ad. a) jest ∧ czyli punkt wspólny tych prostych
ad. b) jest ∨ czyli suma tych dwóch prostych
19 lip 22:27
klik: tak myślałam dzięki a co z tym
t(x,y):x2−y2=0
czy to trzeba ze wzorów skróconego mnożenia
t(x,y):(x−y)(x+y)=o i wtedy alternatywę czyli znów dwie proste?
19 lip 22:30
pigor: ... w a) 1 punkt przecięcia − rozwiązanie danego układu (koniunkcji) równań liniowych;
b) suma mnogościowa danych dwóch prostych , czyli zbiór (suma) punktów tych prostych
. ...
19 lip 22:32
pigor: dokładnie tak co mówisz

. ...
19 lip 22:33
klik: dzięki chyba idę dalej teraz najlepiej sie pracuje
19 lip 22:35