prosta nierówność
Saizou : tylko tak żeby ominąć przedziały
l2−x
2l<x
√(2−x2)2<x
(2−x
2)
2<x
2
4−4x
2+x
4<x
2
x
4−5x
2+4<0
x
2=t
t
2−5t+4<0
Δ=25−16=9
√Δ=3
i tu się pojawia problem i pytanie czy mam rozpatrzeć 6 przypadków czy można zrobić to tak:
x
2∊(1:4) i teraz krańcowe liczby przedziału spierwiastkować
x∊(1:2) lub x∊(−2:−1)
jednak ujemne rozwiązanie trzeba odrzucić bo liczba ujemna nie jest większa od wartości
bezwzględnej
19 lip 22:12
Mila: Rozwiąż graficznie.
19 lip 22:15
Basia:
a nie szybciej tak:
|2−x
2| < x ⇔ 2−x
2<x ∧ 2−x
2>−x ⇔
−x
2−x+2 < 0 ∧ −x
2 + x + 2 >0 ⇔
x
2 + x − 2 > 0 ∧ x
2 − x − 2 < 0
19 lip 22:16
Saizou : bo ja to wcześniej liczyłem w przedziałach i mi wyszło, a teraz szukam innych metod
19 lip 22:17
Saizou : Basiu a można tak zrobić skoro w wartości bezwzględnej i po lewej stronie jest niewiadoma?
19 lip 22:18
Saizou :
19 lip 22:39
Mila: Jednak najprościej graficznie.
19 lip 22:48
pigor: no i jeszcze warto dołożyć jedną koniunkcję co do prawej strony nierówności
|2−x
2|<x , czyli
∧ x>0 , bo w przeciwnym razie (dla x≤0) byłaby to nierówność
sprzeczna z definicji modułu (wartości bezwzględnej) . ...
19 lip 22:48
Saizou : W sumie Mila ma racje przecież wystarczy narysować funkcję x2 i odpowiednio ją po
przekształcać, i do tego jeszcze prosta y=x
19 lip 22:51
Basia:
ad.pytanie
można i wtedy założenie x>0 nie jest potrzebne
ono się samo przy tym podejściu uwzględni
z pierwszego będzie: (−∞; −2)∪(1;+∞)
z drugiego: (−1;2)
część wspólna: (1;2)
19 lip 22:55
Basia: oczywiście, że graficznie jest najszybciej
tylko, że rozwiązania graficzne poza szkołą raczej nie są akceptowane
a już odczytanie tylko z wykresu współrzędnych punktów wspólnych może nas czasem nieźle oszukać
(tutaj akurat nie)
19 lip 22:59
Saizou : to dziękuję za rady, a można to zrobić z podstawianiem x2=t ?
19 lip 23:02
Basia:
można, tylko
1. po co ?
2. wtedy
albo trzeba wyraźnie napisać, że dla x<0 nierówność nie ma rozwiązania
(co zresztą jest oczywiste także dla x≤0)
bo podstawienie da Ci x=√t czyli funkcjonuje tylko dla x≥0
albo rozważać znowu dwa przypadki: x=√t lub x=−√t
19 lip 23:07
Saizou : 1. ku pamięci

to dziękuję za wszystkie odpowiedzi i dla każdego
19 lip 23:10