Gdzie jest błąd?
Lato:
Gdzie jest błąd?
−1 = (−1)1 = (−1)22= [(−1)2]12= 112 = 1
19 lip 21:04
Basia:
po drugim znaku równości; potęga z wykładnikiem niecałkowitym jest zdefiniowana
tylko dla podstawy a≥0
19 lip 21:07
Lato:
a jak jest z pierwiastkiem 3 stopnia, jest chyba określony również dla ujemnych
| | 1 | |
3√−8 = −2 a jest to potęga |
| niecałkowita |
| | 3 | |
19 lip 21:10
Basia:
| | 1 | |
tak; potęgi z wykładnikiem |
| można określić dla dowolnego a |
| | 2n+1 | |
| | 1 | |
potęgi z wykładnikiem |
| tylko dla a≥0 |
| | 2n | |
a potem żeby już nie mieszać umówiono się, że potęgi z dowolnym wykładnikiem rzeczywistym np.
a
√2 rozważamy tylko dla a>0
bo np. dla a=0 nie miał by sensu zapis a
−1
ale oczywiście masz prawo napisać (−8)
1/3 = −2
19 lip 21:19
Lato:
OK! dzięki.
19 lip 21:28