zbiory
burza: czy zbiory A i B są równe?
a) A=zbiór pusty B={zbiór pusty}
b)A={zbiór pusty} B={zbiór pusty, {zbiór pusty}}
nie mogłem znaleźć symbolu
19 lip 20:28
Basia:
A = ∅
zbiór B = {∅} nie jest pusty bo ma jeden element, którym jest zbiór pusty
zatem A ≠ B
19 lip 20:32
Basia:
ad.b
A = {∅} ma jeden element
B = {∅, {∅}} ma dwa elementy
no to jak myślisz ?
19 lip 20:33
burza: myślę że nie są równoliczne a równe te elementy są takie same
19 lip 20:37
Basia:
skoro nie są równoliczne nie mogą być równe
19 lip 20:40
pigor: ...
a) zbiór A ma 0 (zero) elementów , a B ma 1 element − jest nim symbol "zbiór pusty" ,
czyli jak rozumiem chodzi ci o taki zapis : A=∅ ; B={∅} , a więc ¬ (A=B) , czyli A≠B ;
b) A={∅} ; B={∅,{∅}} i A⊂B, czyli A i B nie są równe, bo zbiór A ma 1 element ∅ ,
zaś B ma 2 elementy ∅ i {∅} . ..
19 lip 20:43
burza: Dzięki wielkie. Gdzie wy głowy na noc kładziecie, że jesteście tacy mądrzy?
19 lip 20:46
pigor: ... rozśmieszyłeś mnie tym
Burza bardzo ; dziękuję ci , tego potrzebowałem . ...
19 lip 22:10