Problem z granicą
Święty: Witam. Jak znaleźć granicę w takim przykładzie?
x→−2
19 lip 20:24
Artur z miasta Neptuna:
W(x) = x5+32 jest podzielne przez (x+2) ponieważ W(−2) = 0
musisz podzielić ten wielomian przez (x+2)
skrócić licznik i mianownik przez wspólny czynnik (czyli ów (x+2)) i w ten sposób wyeliminujesz
symbol nieoznaczony, dzięki czemu obliczysz granicę
19 lip 20:26
Basia:
x5+32 = x5+25 = (x+2)(x4−2x3+4x2−8x+16)
19 lip 20:26
Święty: Dokładnie tak! Czasem człowiek dozna takiej ciemnoty, że aż wstyd się przyznać

Pewnie jeszcze tutaj napiszę, bo dopiero zacząłem zabawę z analizą

Pozdrawiam
19 lip 20:29
19 lip 21:28
Basia:
| | 1 | | sinx | | 1 | | sinx−1 | |
tgx − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | | cosx | | cosx | |
i możesz zastosować regułę de l'Hospitala
znasz ? bo jeżeli nie pokombinujemy inaczej
19 lip 21:51
pigor: ... jeśli nie miałeś reguły l'Hospitala (masz tu symbol nieoznaczony [
∞−
∞], to trochę wzorków
trygonometrii i wzór ...

a
2−b
2=(a−b)(a+b)się przyda, a wtedy np. tak :
| | sinx | | 1 | |
limx→π2(tgx−1cosx)= limx→π2 ( |
| − |
| )= |
| | cosx | | cosx | |
| | sinx−1 | | −(1−sinx | |
= limx→π2 ( |
| )= limx→π2 ( |
| )= limx→π2 |
| | cosx | | cosx | |
| | −(sin2x2−2sinx2cosx2+cos2xz2) | |
( |
| )= |
| | cos2x2−sin2x2 | |
| | −(cosx2−sinx2)2 | |
= limx→π2 ( |
| )= |
| | cos2x2−sin2x2 | |
| | cosx2−sinx2 | |
= − limx→π2 ( |
| )= |
| | cosx2+sinx2 | |
| | cosπ4−sinπ4 | | 0 | |
= − |
| = − |
| = 0− . ...  |
| | cosπ4+sinπ4 | | √2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a z reguły H szybko,. łatwo i przyjemnie :
| | sinx−1 | | cosx | |
:limx→π2 ( |
| ) =H= limx→π2 ( |
| )= |
| | cosx | | −sinx | |
| | cosπ2 | | 0 | |
= |
| = |
| =0− (do zera po wartościach ujemnych osi Oy) |
| | −sinπ2 | | −1 | |
19 lip 21:53
Święty: Hospitala jeszcze nie przerabiałem. Jak już wspomniałem dopiero zacząłem bawić się analizą, a w
regule H trzeba znać pochodne z tego co wiem.
Dziekuję za pomoc.
19 lip 21:59