systemy liczbowe
Bartek : Znajdź podstawę x>0 pozycyjnego systemu liczbowego, w którym jest prawdziwa równość
√41=5.
1) Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi w treści tego zadania?
2)Od czego trzeba tutaj zacząć?
3)Spojrzałem do odpowiedzi, ale nie rozumiem dlaczego tę równość trzeba sprowadzić do postaci:
4x +1 =25 ?
19 lip 18:19
Bartek : Okej, już się połapałem, że pierwiastek z 41 trzeba zapisać w postaci: 4x1 + 1x0 i samo
już wychodzi.
19 lip 18:57
Bartek : Mam za to coś innego. Zapisz współczynniki równania kwadratowego w systemie o podstawie b i
podstaw jednocześnie x=5.
To jest równanie: 5x2 − 50x +125.
A to jest ich wersja z tym współczynnikiem: 5*52 − (5*5b)+(b2 +2b +5). Początek to wiem,
ale czemu akurat −(5*5b) oraz czemu (b2 +2b +5) ?
Jak ktoś znajdzie wolną chwilę, to proszę o podpowiedź...
19 lip 19:03
Bartek : Dobra, to najwyżej za jakąś chwilę,bo widzę, że dziś tu gwarno
19 lip 19:12
Sławek:
Podobnie jak w poprzednim zadaniu. Jak masz system pozycyjny o podstawie 'b' (b>0) to
zapis 5(b) należy rozumieć jako 5*b0 = 5*1=5
50(b) = 5*b1 + 0*b0 = 5b
125(b) = 1*b2+ 2*b1 + 5*b0 = b2 +2b +5
19 lip 19:46
Basia:
tak samo
50 = 5*b1 + 0*b0 = 5b
stąd: −50*5 = −5b*5
125 = 1*b2 + 2*b1 + 5*b0 = b2 + 2b + 5
19 lip 19:47
Sławek:
5*x2 − 5b*x + b2 +2b +5
a potem podstawiasz x=5
5*52 − 5b*5 + b2 +2b +5
19 lip 19:50
Bartek : Okej, dziękować. Już widzę...
19 lip 19:53