Objętość czworościanu o podanych wierzchołkach.
Miraclepl: Objętość czworościanu o podanych wierzchołkach.
A(1,−2,3) B(2,−3,0) C(2,−1,4) D(1,−1,2)
Witam, proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania tegoż zadania

Chciałem sprawdzić je na
wolframalpha.com ale niestety stronka dziwnie odczytuje moje zapytanie...
Podobne zadanie znalazłem w internecie i skorzystałem z niego:
1)Żeby obliczyć objętość czworościanu, musisz mieć trzy wektory wyznaczone przez krawędzie
wychodzące z jednego punktu, np. A:
AB
→=[1,−1,−3]
AC
→=[1,1,1]
AD
→=[0,1,−1]
2) Objętość czworościanu jest równa 1/6 wartości bezwzględnej iloczynu mieszanego tych
wektorów: |1 −1 −3|
V=
16 |(AB
→*(AC
→ x AD
→)| = |1 1 1| *
16 = |−6|*
16 = 1
|0 1 −1|
Mam jedno pytanie co do teorii: iloczyn mieszany jest równy poprostu wyznacznikowi macierzy
zbudowanej z współrzędnych tych wektorów tak?

I dlaczego mnożymy go razy 1/6?
Pozdrawiam
pigor: ... , otóż , wartość bezwzględna tego wyznacznika , czyli iloczynu mieszanego (liczby),
to liczba nieujemna taka , że
Vr = |(axb)c| − objętość
równoległościanu (ściany w ogólności są równoległobokami)
rozpiętego na danych 3−ech wektorach zaczepionych w jednym z jego wierzchołków , wtedy
Vo = 13V
r=
13|(axb)c| − objętość
ostrosłupa o podstawie równoległoboku ,
zaś
Vcz = 12V
o=
12*
13|(axb)c|=
16|(axb)c| − objętość
czworościanu o krawędziach będących danymi wektorami .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
liczę tu np. tak :
Vcz = 16*|−1−3−1−1|=
16*|−6| =
1 zgadza się

.