matematykaszkolna.pl
Objętość czworościanu o podanych wierzchołkach. Miraclepl: Objętość czworościanu o podanych wierzchołkach. A(1,−2,3) B(2,−3,0) C(2,−1,4) D(1,−1,2) Witam, proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania tegoż zadania emotka Chciałem sprawdzić je na wolframalpha.com ale niestety stronka dziwnie odczytuje moje zapytanie... Podobne zadanie znalazłem w internecie i skorzystałem z niego: 1)Żeby obliczyć objętość czworościanu, musisz mieć trzy wektory wyznaczone przez krawędzie wychodzące z jednego punktu, np. A: AB=[1,−1,−3] AC=[1,1,1] AD=[0,1,−1] 2) Objętość czworościanu jest równa 1/6 wartości bezwzględnej iloczynu mieszanego tych wektorów: |1 −1 −3| V=16 |(AB*(AC x AD)| = |1 1 1| *16 = |−6|* 16 = 1 |0 1 −1| Mam jedno pytanie co do teorii: iloczyn mieszany jest równy poprostu wyznacznikowi macierzy zbudowanej z współrzędnych tych wektorów tak?emotka I dlaczego mnożymy go razy 1/6? Pozdrawiam
19 lip 17:40
pigor: ... , otóż , wartość bezwzględna tego wyznacznika , czyli iloczynu mieszanego (liczby), to liczba nieujemna taka , że Vr = |(axb)c| − objętość równoległościanu (ściany w ogólności są równoległobokami) rozpiętego na danych 3−ech wektorach zaczepionych w jednym z jego wierzchołków , wtedy Vo = 13Vr=13|(axb)c| − objętość ostrosłupa o podstawie równoległoboku , zaś Vcz = 12Vo=12*13|(axb)c|=16|(axb)c| − objętość czworościanu o krawędziach będących danymi wektorami . −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− liczę tu np. tak : Vcz = 16*|−1−3−1−1|= 16*|−6| =1 zgadza się . emotka
19 lip 18:17
Miraclepl: Dziękuje pigor ! emotka
19 lip 20:14