matematykaszkolna.pl
technika cyfrowa Bartek : Heja ho wszystkim Mam takie trochę ogólne pytanie dotyczące obliczeń na układach cyfrowych. Niedawno kilka osób z tego forum cały dzień tłumaczyło mi działania sumatora (oczywiście udało się im). Przyszło mi jednak do głowy, że byłoby fajnie gdybym znał interpretacje algebraiczną pozostałych układów kombinacyjnych np. przerzutników, dekoderów, koderów, multiplekserów i tak dalej. Zatem, czy zna ktoś jakąś książkę, w której byłoby to wszystko podane? Bo w tym Skorupskim , którego przerabiam, opisali jedynie działanie EXOR a w przypadku pozostałych układów piszą, że mam sobie poradzić sam Poza tym Skorupski to wszystko opisuje strasznymi ogólnikami, a przez to gdy go czytam, muszę się ograniczać wyłącznie do najbardziej ogólnych faktów. W efekcie, wiem do czego służy dekoder, ale pojęcia nie mam w jaki sposób na liczbach binarnych zinterpretować jego działanie algebraicznie. Pomoże ktoś ?
19 lip 15:46
Sławek: emotka BTH −przerzutnik to nie jest układ kombinacyjny tylko sekwencyjny. http://books.google.pl/books?id=pPNy9XCjbcEC&printsec=frontcover&hl=pl#v=onepage&q&f=false
19 lip 16:20
eldokanawolno: polecam książkę podaną wyżej − ten pan uczył w mojej szkole
19 lip 16:25
Bartek : Okej, dziękować
19 lip 17:09