znajdz pole wycinka
miśka:

tak pole wycinka kolowego jezeli R=6 czyli rozowa prosta a promien wpisanego w niego kolo 2
czyli zielona prosta kat zamalowany na czerwono i niebiesko to kąty α
1 maj 14:59
miśka: mam tu skorzystac z tw cosinusow?
1 maj 15:04
miśka:
1 maj 15:14
miśka:
1 maj 15:15
Bogdan:
Napisz poprawnie treść zadania.
1 maj 15:19
miśka: ktos umie?
2 maj 18:00
miśka: czyli nici?
2 maj 18:16
miśka: ?
3 maj 16:52
miśka: Tim pomozesz?
3 maj 16:55
tim: Mogłabyś jeszcze raz tak ładny rysunek, i ładne polecenie?
3 maj 16:57
miśka: a przeciez ladny jest heh
3 maj 17:04
tim:

Rozumiem, że to tak jest?
3 maj 17:07
miśka:

znajdz pole wycinka kolowego jezeli jego promien=6 a promien wpisanego w niego kola=
3 maj 17:08
miśka: 2
3 maj 17:10
miśka: R=6 r=2
3 maj 17:10
tim: Tak jak u mnie ?
3 maj 17:10
miśka: u mnie
3 maj 17:11
miśka: ja mam ladniejszy XD
3 maj 17:11
tim: Ale chodzi mi o to, czy to koło dotyka w tych miejscach co u mnie
3 maj 17:11
miśka: mam tu skorzytsac z 2 α
3 maj 17:12
miśka: chyab dotykaXD
3 maj 17:12
miśka: pw=πr22α/360
3 maj 17:13
miśka: taki wzor
3 maj 17:13
tim: Poczekaj. Ten wzór potem Już tłumaczę.
3 maj 17:15
miśka: o dzieki
3 maj 17:15
miśka: Ty matuire zdajesz teraz ta?
3 maj 17:18
♊: On maturę będzie zdawał najwcześniej za 4 lata ;)
3 maj 17:19
miśka: czemu to ile on ma lat

3 maj 17:20
tim:

Odcinki niebieskie − R − 6
Odcinki szare (3) − r = 2
Odcinek pomarańczowy = R − r = 4
Skoro mamy trójkąt prostokątny DOA, gdzie |dO| = r = 2 oraz |AO| = 4. Liczymy sin α
α = 30
Teraz korzystasz z wzoru (podanego wcześniej)
3 maj 17:20
tim: Lat mam 14

, za 5 dni − 15
3 maj 17:21
tim: Tzn bo nie jestem pewien, czy będzie stykać (miejsce na łuku BC). || wypowiesz się?
3 maj 17:22
miśka: mozes zmi powiedziec skad to wiesz skoro masz 14 lat?
3 maj 17:23
@Basia: Musi, inaczej koło nie byłoby wpisane w wycinek. Jest dobrze Timuś.
3 maj 17:24
miśka: u mnie to jakby sie nie stykalo ale pewna nie jestem
3 maj 17:24
miśka: dziekuje Ci za pomoc
3 maj 17:24
tim: Poprostu źle narysowałaś łuk

, ciut za duży
3 maj 17:24
miśka: moze ktos mi powiedziec skad on to wie jak ma 14 lat?!
3 maj 17:24
miśka: ok dzieki za zadanie!
3 maj 17:25
miśka: tim to Cie nie dali do klasy wyzej z taka matma

!?
3 maj 17:26
tim: Ale ja nie chciałem

, po co mi skracać dziecińśtwo?
3 maj 17:27
miśka: jakies jaja sobie robicie heh
3 maj 17:28
@Basia: Tim chodzi do drugiej gimnazjalnej i ma trochę oleju (dobrej jakości) w głowie.
3 maj 17:30
miśka: to rozwiazuje zad na poziomie 2 klasy lo
3 maj 17:32
tim: Nie tylko
3 maj 17:33
3 maj 17:34
miśka: juz widze jak masz 14 lat hahahaXd dobrze juz prawie uwierzylamXD
3 maj 17:36
tim: Naprawdę −.−'... Kiedyś świadectwo wgrywałem. Kilka osób napewno ci potwierdzi.
3 maj 17:37
miśka: po co swiadectwo wgrywales?
3 maj 17:37
miśka: a co masz z matmy?
3 maj 17:38
tim: Żeby udowodnić
3 maj 17:38
miśka: ale skad Ty mozesz wiedziec o niektorych zeczach jak Ty ich nie miales hm?
3 maj 17:39
miśka: skad bierzesz wzory np i tp widzialam ze robiles cos z parametrem nie dosc ze tego nie ma w gim
to jeszcze w lo jest na rozszerzeniu
3 maj 17:39
tim: Wzory biorę z tej strony na ktorej jesteśmy

. Poprostu z czasem poznaję nowe rzeczy np.
ciągi, czy funkcja kwadratowa.
3 maj 17:41
tim: Musisz uwierzyć
3 maj 19:27
@Basia: Miśka na świecie są różne książki o matematyce i różne podręczniki, a Tim nauczył się czytać
już parę lat temu. Nawet pisać już umie. No i czyta sobie w wolnych chwilach.
Książka to jest takie coś z zadrukowanymi kartkami papieru, a w tym zadrukowanym są
zaszyfrowane różne informacje.Może kiedyś coś takiego widziałaś?
I wiesz nie ma takiego przepisu, że nie wolno samodzielnie czytać i nauczyć się więcej niż siłą
do głowy w szkole wtłoczono (albo i nie). Nie tylko z zakresu matematyki.
3 maj 19:50
Bogdan:
Potwierdzam, nie po raz pierwszy, że tim, zwany pieszczotliwie timusiem, jest
uczniem II klasy gimnazjum i umie korzystać ze swojej inteligencji, czego niestety nie
potrafią niektórzy uczniowie lo, mimo, że też ją posiadają.
Pozdrawiam tim.
3 maj 19:53