matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Andrej:
Oblicz całkę :
x
2
∫
dx
2x+4
19 lip 13:32
Karmik:
Całka wymierna: Dzielisz najpierw licznik przez mianownik:
x
2
−4
1
=
+
x+1
2x+4
2x+4
2
I teraz liczysz z tego całkę:
−4
1
∫(
+
x+1) dx
2x+4
2
19 lip 13:46
pigor:
... np tak :
x
2
x
2
x
2
−4+4
∫
dx= ∫
dx=
1
2
∫
dx=
2x+4
2(x+2)
x+2
(x−2)(x+2)+4
dx
=
1
2
∫
dx=
1
2
∫(x−2)dx +
1
2
*4 ∫
=
x+2
x+2
=
1
2
(
1
2
x
2
−2x) + 2ln|x+2|+C =
1
4
x
2
−x+ 2ln|x+2|+C
. ...
.
19 lip 13:49
Karmik:
Sory tam się chyba walnąłem i powinno być
4
1
+
x−1
2x+4
2
Ale lepiej patrz na rozwiązanie pigor'a on jest lepszy
19 lip 13:54