19 lip 11:52
pigor: ...otóż, niech
O − środek okręgu , to miary :
∡ACB=12*210
o=
105o − jako kat wpisany oparty na tym samym łuku, co wklęsły
środkowy ∡AOB,
∡BAC=12*40
o=
20o − jako kat wpisany oparty na tym samym łuku co środkowy ∡BOC ,
∡ABC= 12*(360
o−40
o−210
o)=
12*110
o=
55o − jako kąt wpisany oparty na tym
samym łuku co wypukły środkowy ∡AOC . ...
19 lip 12:20
Marek: jak ten 210o nie jest na łuku oparty. oparty, to znaczy chyba że go dotyka, ten łuk. I łukiem
jest cały okrąg?
19 lip 12:28
pigor: ... w czym problem

nie rozumiem pytania .
wspólnym łukiem kąta środkowego AOB i wpisanego ACB jest część okręgu (łuk) od A do B , ale ta
część poniżej środka okręgu (wierzchołka kąta AOB) , a nie ta co zawiera punkt C

. ...
19 lip 12:50
Marek: ale jak są dwa kąty oparte na tym samym łuku, to skad wiadomo że jeden jest w razy mniejszy od
drugiego? I skąd wiadomy który od którego? I jak dobrać to.
19 lip 13:16
19 lip 13:25
Marek: i wszystko stało się jasne... dzięki
19 lip 13:30
picia:
19 lip 13:32
pigor: hmm ...

nie myślałem , że
ty nie masz pojęcia o zależności między kątami wpisanym i środkowym
19 lip 13:52