Wyznacz wartość k
Konkordia: Wyznacz wartość k, dla której liczba 3 jest największą liczbą spełniającą nierówność |x−1|≤k
Nie mam pojęcia jak się takie coś wyznacza, help!
19 lip 11:28
yyy: |3−1|<=k
|2|<=k
2<=k v −2>=k
k∊(−∞,−2> v <2,∞)
19 lip 12:29
pigor: ... otóż, z własności wartości bezwzględnej k≥0 , więc
|x−1| ≤ k ⇒ −k≤ x−1 ≤k ⇔ 1−k≤ x ≤k+1 i x=3 jest największa liczbą
spełniającą tą nierówność ⇔ k+1=3 ⇔
k=2 istotnie, bo wtedy
|x−1|≤2 ⇔ −2≤ x−1≤2 ⇔ −1≤ x ≤3 ⇔
x∊<−1;3> ...
19 lip 12:41
yyy: Fakt. Jest większe równe 0. Zatem k∊<2,∞)
19 lip 12:48
pigor: hmm ...

no to dla k>2 weźmy np. k=2,1 , to
|x−1|≤ 2,1 ⇔ −2,1≤ x−1 ≤2,1 ⇔ −1,1≤ x ≤ 3,1, czyli x=3,1 (a nie x=3) jest największą
liczbą spełniającą daną nierówność, a więc co z tym twoim przedziałem k∊<2;+
∞)

,
czy na pewno to jest odpowiedź do zadania . ....
19 lip 13:04
19 lip 14:02
Skipper:
k jest odległością od punktu 1 (taką aby 3 stanowiło koniec przedziału)
19 lip 14:10
Skipper: 0≤k≤2 −
19 lip 14:16
pigor: oj ! błądzicie obaj , bo... weźmy np. k=1 i rozwiążmy :
|x−1|≤1 ⇔ −1≤x−1≤2 ⇔
0≤ x ≤2 , czyli
x∊<0;2> , no to narysuj sobie ten
przedział , przeczytaj treść zadania i ...

gdzie jest to
x=3 największe spełniające
daną nierówność
19 lip 17:21
picia: czyli ostatecznie rozwiazaniem bedzie k=2 zgadza sie ?
19 lip 17:27
picia:
zreszta w tresci zadania jest "wyznacz wartosc k..." a nie podaj przedzial
19 lip 17:29
pigor: ... tak , ...

zgadza się, drogi
picia .
19 lip 18:23
Skipper:
Zadanie zupełnie precyzyjnie sformułowane nie jest ... ale sądzę, że to TY błądzisz
pigor
Jakiż ono miałoby sens gdyby je pojmować po Twojemu.
Ja je rozumiem tak, że należy wyznaczyć takie k ... dla którego (których) liczby spełniające
nierówność są mniejsze/równe 3 (czyli 3 jest wartością największą) −
20 lip 09:58
Basia:
pigor dobrze to rozwiązał, tyle, że dla Ciebie ten jego sposób jest chyba trochę zbyt
zawiły
no to inaczej
|x−1|≤k ⇔ x−1 ≤ k ∧ x−1 ≥ −k ⇔ x≤k+1 ∧ x≥ −k+1 ⇔ x∊<−k+1; k+1>
k+1 jest największą liczbą spełniającą nierówność a to ma być 3 czyli
k+1 = 3
k=2
20 lip 11:24
Skipper:
... zawiłe to jest to chyba dla Ciebie
Basieńko ...
Kto i co pozwala Ci oceniać innych

? −

To zadanie jest sformułowane nieprecyzyjnie i można je różnie interpretować
(ale chyba dla Ciebie jest to zbyt zawiłe)
20 lip 12:08
Jack:
Skipper, metoda którą zaproponowałeś (geometryczna) w moment zdecydowanie załatwia
zadanie. Jednak podałeś jakiś przedział (jako odpowiedź), który nijak ma się do zadania, które
jest sformułowane jednoznacznie.
20 lip 12:29
Koral: Basia zerknij do mojego postu
20 lip 13:00
Skipper: ... to zastanów się Jack czy zadania nie można również rozumieć tak, iż pytają o takie k
dla którego liczbą spełniającą nierówność jest liczba nie większa od 3.
20 lip 13:36
Jack:
nie wiem, skąd taka interpretacja...

Wyraźnie piszą, że 3 ma być największą liczbą
spełniającą równanie, a nie żeby znaleźć takie k aby liczby spełniające równanie były nie
większe od 3 (czy może jeszcze inaczej).
W każdym razie,
Skipper, na tym polega funkcjonowanie na forum, aby wzajemnie się oceniać
(i ewentualnie czegoś uczyć)
20 lip 14:02
Skipper:
a czy 3 nie jest największą liczbą np w zbiorze (−∞,3>

?
To zadanie równie dobrze może poszukiwać takich
k dla którego nierówność
spełniają liczby nie większe od 3 (czyli gdzie liczba 3 jest największą liczbą spełniającą
nierówność)
20 lip 14:15
Skipper: Nie
Jack oceniać możemy rozwiązanie ale nie siebie

!
NIe chcę i nie mogę oceniać Ciebie ... bo nic mnie do tego nie upoważnia −
20 lip 14:17
picia:
no to Skipper wez to rozwiaz, bo Twoje rozwiazanie, jak pokazal to pigor jest
niepoprawne.
20 lip 14:20
Jack:
ok, chyba rozumiem co miałeś/aś na myśli (przeczytałem uważnie
j post
Basi). Nie bierz
tego do siebie
20 lip 14:22
Skipper:
Przeczytaj dokładnie
picia ....
pigor nic nie wykazał ... On poprostu inaczej
rozumie i inaczej interpretuje to niejednoznacznie napisane zadanie.
koniec i kropka−
20 lip 14:27
picia:
ja tez wiem swoje i nie bede sie klocil

pozdrawiam.
20 lip 14:30