Wyznacz a i b.
Ania: Równanie mające postać |x+a|=b ma dwa rozwiązania (−2,2) oraz (6). Wyznacz liczby a i b.
Totalnie nie wiem jak się za to zabrać, proszę o wytłumaczenie od podstaw. Poszukałam w necie
rozwiązań i to z interpretacją geometryczną wydało mi się najmniej skomplikowane, więc proszę
o uwzględnienie tej metody.
19 lip 11:20
Patronus: Po pierwsze opuszczamy moduł i mamy dwa przypadki
x+a = b dla x+a > 0
x+a = −b dla x+a ≤ 0
czyli
x = b−a lub x = −b−a
6 = b−a
−2,2 = −b−a
rozwiąż układ
19 lip 11:30
Ania: Dzięki za pomoc, mam już poprawne rozwiązanie!
19 lip 11:52
Gustlik:

Po co układem

? Kolejna droga do Rzymu przez Krym.
Liczę środek między rozwiązaniami:
i wstawiam tę liczbę
ze zmienionym znakiem do wartosci bezwzględnej, otrzymuję |x−1,9|
Liczę odległość rozwiązań od tego środka 6−1,9=4,1 − ta liczba wędruje na prawą stronę
równania:
Odp: |x−1,9|=4,1, czyli a=−1,9 , b=4,1
19 lip 22:44
Basia: Patronus jedzie z Dniepropietrowska (albo z Charkowa).
I przez Krym mu i najbliżej, i najwygodniej.
20 lip 00:56