wielomiany
zadanie: co trzeba zrobic aby obliczyc sume wspolczynnikow wielomianu i wyraz wolny?
19 lip 00:04
Leszek: a co masz dane?
19 lip 00:06
zadanie: po prostu wielomian W(x)
19 lip 00:08
Leszek: no to masz wszystko na tacy podane wyraz wolny to ten który nie stoi przy żadnym xn(n∊C i n>0)
a suma współczynników to suma wszystkich liczb stojących przy xn i wyrazu wolnego
19 lip 00:14
pigor: ... jeśli W(x)=a
nx
n+a
n−1x
n−1+a
n−2x
n−2+ ... + a
2x
2+a
1x+a
0 ,
to
W(1)=an+a
n−1+a
n−2+ ... + a
2+a
1+a
0 −
suma współczynników wielomianu W,
zaś
W(0)=a
0 − jego
wyraz wolny . ...
19 lip 00:42