Dowód
Maul: jak udowodnic że suma kwadratów następnych liczb naturalnych zaczynając od 1 rowna się
n(n+1)(2n+1)6
12+22+32+...+n2=n(n+1)(2n+1)6
potrzebny mi jest dowod. Byle by nie indukcyjny. Chcę to zrozumiec
18 lip 23:22
Mila: zobacz tam
www.zsi.edu.pl/kolo%20matematyczne/lista2.doc
18 lip 23:46
Maul: to jest jedyny dowód? jest może jakis inny?
19 lip 00:48
Mila: To jest bardzo ładny dowód.
19 lip 00:51
pigor: ...no to ja . ...

jak się wyśpię podam nieco inny pomysł tego dowódu, a na razie dobranoc
19 lip 01:16
Trivial:
Wyprowadzenie.
Można policzyć przez zaburzanie próbując obliczyć sumę sześcianów, która skróci się, ale da
rozwiązanie dla problemu sumy kwadratów.
∑
k=1n k
3 = ?
∑
k=1n k
3 = ∑
k=0n−1 (k+1)
3
= ∑
k=0n−1(k
3 + 3k
2 + 3k + 1)
= ∑
k=0n−1k
3 + 3*∑
k=0n−1k
2 + 3*∑
k=0n−1k + ∑
k=0n−11
=
∑k=0n−1k3 + 3*∑
k=0n−1k
2 + 3*∑
k=0n−1k + n
Lewą stronę rozbijamy na
∑
k=1n k
3 = n
3 +
∑k=0n−1 k3.
Po lewej i po prawej mamy ten sam wyraz ∑
k=0n−1k
3, który redukuje się, co prowadzi do
równania
n
3 = 3*∑
k=0n−1k
2 + 3*∑
k=0n−1k + n
skąd już błyskawicznie
| | 1 | |
∑k=0n−1k2 = |
| (n3−n) − ∑k=0n−1k |
| | 3 | |
Suma ∑
k=0n−1k jest sumą n−1 pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego, która jest równa
| | 1 | | n(n−1) | |
∑k=0n−1k2 = |
| (n3−n) − |
| |
| | 3 | | 2 | |
To była suma od 0 do n−1, a nas interesuje od 1 do n. Dla k=0 mamy k
2=0 − wystarczy więc w
każde miejsce za n podstawić n+1.
| | n(n+1)(2n+1) | |
∑k=1n k2 = |
| . |
| | 6 | |
19 lip 10:02
Trivial:
Inny sposób wyprowadzenia.
Zauważmy, że
∑
k=1n (a
k+1 − a
k) = a
n+1 − a
1.
Interesuje nas suma
∑
k=1n k
2
Jeżeli teraz udałoby nam się przedstawić k
2 = a
k+1 − a
k, z łatwością policzylibyśmy tę
sumę.
Weźmy a
k = ak
3 + bk
2 + ck + d, wtedy
a
k+1 = a(k+1)
3 + b(k+1)
2 + c(k+1) + d
= a(k
3+3k
2+3k+1) + b(k
2+2k+1) + c(k+1) + d
= ak
3 + (3a+b)k
2 + (3a+2b+c)k + (a+b+c+d)
Zatem
a
k+1 − a
k = 3ak
2 + (3a+2b)k + (a+b+c)
I to ma być równe k
2. Przyrównujemy współczynniki.
| | 1 | |
k1: 3a + 2b = 0 → b = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
k0: a + b + c = 0 → c = −(a+b) = − |
| + |
| = |
| . |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
Czyli znaleźliśmy a
k, takie że k
2 = a
k+1 − a
k. Nasze a
k równe jest
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ak = |
| k3 − |
| k2 + |
| k + d |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 1 | |
= |
| (2k3 − 3k2 + k) + d |
| | 6 | |
| | 1 | |
= |
| k(2k2 − 3k + 1) + d |
| | 6 | |
Korzystając ze wzoru
∑
k=1n (a
k+1 − a
k) = a
n+1 − a
1
otrzymujemy
| | 1 | |
∑k=1n k2 = |
| n(n+1)(2n+1)+d − (0 + d) |
| | 6 | |
19 lip 10:20
AS: Może mniej naukowo jak podał Trivial.
Korzystam z tożsamości
(x + 1)3 − x3 = 3*x2 + 3*x + 1
Dla x = 1,2,3,...,n otrzymujemy
23 − 13 = 3*12 + 3*1 = 1
33 − 23 = 3*22 + 3*2 + 1
43 − 33 = 3*32 + 3*3 + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(n + 1)3 − n3 = 3*n2 + 3*n + 1
Stronami dodajemy
(n + 1)3 − 13 = 3*(12 + 22 + 32 + ... + n2) + 3*(1 + 2 + 3 + ... + n) + n*1
(n + 1)3 − 13 = 3*S + 3*n/2*(n + 1) + n
n3 + 3*n2 + 3*n + 1 − 1 = 3*S + 3/2*n2 + 3/2*n + n |*2
2*n3 + 6*n2 + 6*n + 2 = 6*S + 3*n2 + 3*n + 2*n
6*S = 2*n3 + 3*n2 + n
S = 1/6*n*(n + 1)*(2*n + 1) co należało wykazać
19 lip 10:29
Trivial:
AS, można też skorzystać z własności rachunku różnicowego:
Definiujemy silnię dolną x
m = x(x−1)(x−2)(x−3)...(x−(m−1)). Wtedy
| | xm+1 | |
∑xmδx = |
| + c, dla m≠−1 |
| | m+1 | |
Znając taką zależność, oraz to, że ∑
k=1n a
k = [ ∑a
xδx ]
x=1x=n+1 można liczyć
błyskawicznie.

∑x
2δx = ∑(x(x−1) + x)δx = ∑(x
2 + x
1)δx =
=
13x
3 +
12x
2 + c =
16x
2(2(x−2)+3) + c =
| | n(n+1)(2n+1) | |
∑k=1n k2 = |
| |
| | 6 | |
19 lip 10:44
pigor: ... jak u
AS−a , ale technicznie nieco inaczej od miejsca :
(n + 1)
3−1= 3*S+
32n(n+1)+n /*2 ⇔ 2(n+1)
3−2(n+1)−3n(n+1) = 6S ⇔
⇔ 6S=(n+1)(2n
2+4n+2−2−3n) ⇔ 6S=(n+1)(2n
2+n) /:6 ⇒ S=
12n(n+1)(2n+1). ...
19 lip 10:49
AS: Szanowny Trivial.
Wszystko się zgadza,ja również aprobuję Twoje wywody,
ale przyjmuję że są one za trudne dla Maul , dlatego
podaję sposób łopatologiczny, na poziomie szkoły średniej.
Serdeczne pozdrowienia.
19 lip 10:53
pigor: ...no to jeszcze taki ...

pomysł

niech
S2n=12+22+32+...+n2= ? i
(*) Sn=1+2+3+...+n=12n(n+1) , to tworząc
tablicę wartości sum częściowych S
n i S
2n dla n=1,2,3, ... mamy :
n || 1 2 3 4 5 6 ... ||
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S
2n || 1 5 14 30 55 91 ... ||
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S
n || 1 3 6 10 15 21 ... ||
| | S2n | | 1 | | 5 | | 14 | | 30 | | 55 | | 91 | |
i utwórzmy iloraz |
| = |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , ... , |
| | Sn | | 1 | | 3 | | 6 | | 10 | | 15 | | 21 | |
| | S2n | | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | | 11 | | 13 | |
czyli |
| = |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , ... ciekawe, co |
| | Sn | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
narzuca się więc hipoteza (dlatego ...

potrzebna
| | S2n | | 2n+1 | |
indukcja mat.), że |
| = |
| , stąd i z (*) |
| | Sn | | 3 | |
| | 2n+1 | |
S2n=Sn * |
| = 12n(n+1)* 13 (2n+1)= 16n(n+1)(2n+1) . ...  |
| | 3 | |
=
19 lip 11:33
AS: Interesujący wywód
19 lip 11:47
AS: Korzystając z gotowca mamy
| Sn2 | | 1/6*n*(n + 1)*(2*n + 1) | |
| = |
| mamy |
| Sn | | 1/2*n*(n + 1) | |
a więc ostatni wniosek prowadzący do rozwiązania.
19 lip 12:35
Pestek: Kobinujecie jak młody Gauss z arytmetycznym kiedyś
19 lip 12:49
Maul: Dzięki pigor to mnie przekonało i zaintrygowało. Reszte ogarne jak będe na studiach
19 lip 15:29
Saizou : wiem, że nie miało być indukcyjnie, ale tram metoda jest prosta i przyjemna(jak na moim
poziomie

):
| | n(n+1)(2n+1)) | |
12+22+332+...+n2= |
|
|
| | 6 | |
1
o n=1
L=1
2=1
| | 1(1+1)(2*1+1) | | 6 | |
P= |
| = |
| =1
|
| | 6 | | 6 | |
2
o
| | k(k+1)(2k+1)) | |
12+22+32+...k2= |
|
|
| | 6 | |
3
o
| | (k+1)(k+1+1)(2(k+1)+1) | |
12+22+32+...k2+(k+1)2= |
|
|
| | 6 | |
| | k(k+1)(2k+1)) | | k(2k2+3k+1) | |
L=12+22+32+...k2+(k+1)2= |
| +k2+2k+1= |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 6k2+12k+6 | | 2k3+3k2+k+6k2+12k+6 | | 2k3+9k2+13k+6 | |
+ |
| = |
| = |
|
|
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | (k+1)(k+1+1)(2(k+1)+1) | | (k2+3k+2)(2k+3) | | 2k3+3k2+6k2+9k+4k+6 | |
P= |
| = |
| = |
| =
|
| | 6 | | 6 | | 6 | |
zatem L=P c.n.u
19 lip 17:27
pigor: ... oczywiście, gdybym nie znał wzoru , który jest prawdziwy (ma łatwy dowód indukcyjny) do
którego miałem dojść, to bym musiał oczywiście go udowodnić (sprawdzić jego prawdziwość)
indukcyjnie , aby się przekonać, że moja hipoteza jest ...

prawdą, a nie tylko hipotezą .
19 lip 17:30
pigor: ... trochę inaczej dla n=k+1 dowód, czyli punkt :
| | k(k+1)(2k+1) | | 1 | |
3o. L= S2k+1= |
| + (k+1)2= |
| (k+1) (2k2+k+6k+6)= |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (k+1)(2k2+4k+3k+6)= |
| (k+1)[2k(k+2)+3(k+2)]= |
| (k+1)(k+2)(2k+3) c.n.u.  |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
19 lip 17:51