Całka
ZIom: Oblicz całkę :
Proszę o pomoc ; )
18 lip 22:28
pigor: ... np. tak :
| | x2 | | x2−4+4 | | (x−2)(x+2)+4 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | dx | |
= ∫(x−2)dx+4 ∫ |
| = = 12x 2−2x+4ln|x+2| +C . ...  |
| | x+2 | |
18 lip 22:34
Mila: skorzystaj z tego:
x2=x2−4+4=(x+2)(x−2)+4
18 lip 22:34
ZIom: hmm a co to za ,,myk'' z tą 4 ? jak się uczyłem rozwiązywać całki przez częsci / podstawienie
itp.
to nigdy się z tym nie spotkałem
18 lip 22:36
ZIom: a i mógłby ktos mi rozpisać jak z tej jednej całki powstały te dwie całki ?
| | (x−2)(x+2)+4 | | dx | |
∫ |
| dx = ∫ (x−2) dx + 4 ∫ |
| .. |
| | x+2 | | x+2 | |
18 lip 22:51
pigor: w liczniku masz sumę (x−2)(x+2) i 4 , więc każdy składnik tej sumy dzielisz przez mianownik
i skracasz jak jest coś do skrócenia, bo w matematyce :
| | a+b | | a | | b | |
(a+b) : c = |
| = |
| + |
| ... i co ty na to , którą klasę przespałeś |
| | c | | c | | c | |
18 lip 23:02
Mila: Zobacz − Skoczylas zadania. − rozdział : Całkowanie funkcji wymiernych.
18 lip 23:09
ZIom: dzięki za pomoc : )
18 lip 23:16