Znaleźć funkcje odwrotne do podanych
bartekcmg: 1) f(x)= ex/3
2) f(x)= 2+3ln2x dla x (1,oo)
3) f(x)= 2+3ln2x dla x (0,1)
w tym drugim dużo pisania, więc podam tylko to co mam na końcu:
po rozbiciu ln2 mam lnx=e(y−2)/3 nie wiem jak się pozbyć ln...
18 lip 21:44
Mila: 1)y=ex/3
y=3√ex /3
y3=ex
lny3=lnex
x=lny3
zamiana zmiennych
y=lnx3
y=3lnx
18 lip 22:07
pigor:
1) y=e
x3 i y∊R
+ i x∊R ⇒ lny=
x3lne ⇔
x3=lny ⇔ x=3lny i x∊R i y>0;
2) y=2+3ln
2x i x>1 ⇒ ln
2x=
13(y−2) i y>2 ⇒ lnx=
13√3ln(y−2) i x>1 i y>2;
3) analogicznie , ale lnx= −
13√3(y−2) i 0<x<1 i y>2 . ...
18 lip 22:24
pigor: i dalej
2) x=e
13√3ln(y−2) i x>1 i y>2 ;
3) x=e
−13√3ln(y−2) i 0<x>1 i y>2
zamianę zmiennych zrób sam. ...
18 lip 22:28
bartekcmg: Mila, a na jakiej podstawie dodajesz sobie w 3.wierszu swojego rozwiązania ln ?
19 lip 11:01
bartekcmg: i dlaczego w 2. jest y>2 ?
19 lip 11:03
bartekcmg: tam w drugim ln2 jest podzielony przez ln tak ?
19 lip 11:06
bartekcmg: w 2) i 3) nie kumam skąd e ?
19 lip 11:10
Mila: Logarytmuję obustronnie, (obie strony dodatnie)
19 lip 15:50
Mila:
Wyjaśniam − "w 2) i 3) nie kumam skąd e ?"
Z definicji logarytmu naturalnego ( podstawa to e)
19 lip 15:52