Chemia. Stosunek stechiometryczny reagentów.
V.Abel: Prośba o wytłumaczenie, za co tu się złapać i od czego(w ogóle)zacząć:
25g tlenku miedzi(I) redukowano w strumieniu wodoru. Po przerwaniu ogrzewania masa wytworzonej
miedzi i nie zredukowanego tlenku wynosiła 24,5g. Ile pary wodnej powstało podczas reakcji?
Bardzo proszę, naprawdę ważne. Mam równanie reakcji :
Cu2O + H2 −−−−−> H2O + 2 Cu .
18 lip 21:42
V.Abel: Naprawdę, proszę o pomoc. Odpowiedź wynosi 0,562g. Proszę....
18 lip 22:41
Leszek: miałeś mole na chemii?
18 lip 22:56
Leszek: najpierw liczysz masę molową Cu2O Cu i H2O z układu okresowego i oznaczasz np tak:
M(Cu2O)
M(Cu)
M(H2O)
następnie oznaczasz niewiadome:
n−ilość moli Cu2O które zostało
m−ilosć moli Cu2O które przereagowało
i budujesz układ równań:
(n+m)*M(Cu2O)=25g
n*M(Cu2O)+2*m*M(Cu)=24,5g
po wyliczeniu n i m obliczasz masę pary wodnej
m(H2O)=m*M(H2O)
18 lip 23:02
V.Abel: Ok, teraz sobie pewnie poradzę. Dzięki wielkie, Leszek

P.S A da się inaczej? Bez użycia moli ? . .
19 lip 10:17
Leszek: Jak nie chcesz używać moli(jawnie) to możesz oznaczyć niewiadome n i m że są to masy a nie
ilości moli i wtedy układ równań wygląda tak:
n+m=25g
| | M(Cu) | |
n+2*m* |
| =24,5g |
| | M(Cu2O) | |
wtedy masa pary wodnej:
19 lip 13:05
V.Abel: Aaaa, ok. O to mi chodziło. Dzięki
19 lip 19:08