| 1 | 1 | |||
z1 = | + | |||
| 2 | 2i |
| cos π | isin π | |||
z2 = 3 ( | + | ) | ||
| 8 | 8 |
| π | π | |||
z1− po zamienieniu na postac trygonometryczna wyglada tak : √1/2(cos | + isin | ) | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
nastepnie podnosze z1 do potegi 4 , z tego wychodzi : | (cosπ + isinπ) | |
| 4 |
| 3 | 9π | 9π | ||||
nastepnie mnoze z1 * z2 i z tego mamy : | (cos | + isin | ) | |||
| 4 | 8 | 8 |
| α+2kπ | α+2kπ | |||
n√z = n√|z|*( cos | + isin | ) | ||
| n | n |
| 9π8+2kπ | 9π+16kπ | |||
β = | = | |||
| 3 | 24 |
| 3√3 | 9π+16kπ | 9π+16kπ | ||||
z=3√z14*z2 = | *( cos | + isin | ) | |||
| 3√4 | 24 | 24 |
| 3√3 | 3π | 3π | ||||
z3 = | *(cos | +i*sin | ) | |||
| 3√4 | 8 | 8 |
| 3√3 | 25π | 25π | ||||
z4 = | *(cos | + i*sin | ) | |||
| 3√4 | 24 | 24 |
| 3√3 | 41π | 41π | ||||
z5 = | *(cos | + i*sin | ) | |||
| 3√4 | 24 | 24 |
| 3√3 | 57π | 57π | ||||
z6 = | *(cos | + isin | = | |||
| 3√4 | 24 | 24 |
| 3√3 | 19π | 19π | |||
*(cos | + isin | ) = | |||
| 3√4 | 8 | 8 |
| 3√3 | 3π | 3π | |||
*(cos(2π+ | ) + isin(2π+ | )) = | |||
| 3√4 | 8 | 8 |
| 3√3 | 3π | 3π | |||
*(cos | +i*sin | ) = z3 | |||
| 3√4 | 8 | 8 |
bardzo dziekuje za tak dokladne rozwiazanie mojego problemu
| π | π | |||
z2= cos | + isin | |||
| 7 | 7 |
| z1 | ||
wzynaczyć √( | ) | |
| z22 |
| π | π | |||
dla k=0 cos | + isin | |||
| 28 | 28 |
| 29π | 29π | |||
dla k=1 cos | + isin | |||
| 28 | 28 |
| π | π | |||
z1 = cos | +isin | |||
| 2 | 2 |
| 2π | 2π | |||
z22 = cos | + isin | |||
| 7 | 7 |
| 1 | −2π | −2π | |||
= (z22)−1 = cos | + isin | = | |||
| z22 | 7 | 7 |
| 2π | 2π | |||
cos | − isin | |||
| 7 | 7 |
| z1 | 1 | π | π | 2π | 2π | ||||||
= z1* | = [ cos | + isin | ]*[cos | − isin | ] = | ||||||
| z22 | z22 | 2 | 2 | 7 | 7 |
| π | 2π | 2π | π | π | 2π | |||||||
cos | *cos | − isin | cos | + isin | cos | − | ||||||
| 2 | 7 | 7 | 2 | 2 | 7 |
| π | 2π | |||
i2sin | sin | = | ||
| 2 | 7 |
| π | 2π | π | 2π | |||||
cos | *cos | +sin | sin | + | ||||
| 2 | 7 | 2 | 7 |
| π | 2π | 2π | π | |||||
i*[ sin | cos | − sin | cos | ] = | ||||
| 2 | 7 | 7 | 2 |
| 7π−4π | 7π−4π | |||
cos | + isin | = | ||
| 14 | 14 |
| 3π | 3π | |||
cos | + isin | |||
| 14 | 14 |
| 3π14+2kπ | 3π14+2kπ | |||
√z1/z22 = cos | + isin | = | ||
| 2 | 2 |
| 3π+28kπ | 3π+28kπ | |||
cos | + isin | |||
| 28 | 28 |
| 3π | 3π | |||
z3 = cos | + isin | |||
| 28 | 28 |
| 31π | 31π | |||
z4 = cos | + isin | |||
| 28 | 28 |