wzory cramera
__inka: jak korzystając ze wzorów cramera obliczyć równianie ?
a*x−y=i
i*x+y=2+i
kto pomoże ?
18 lip 18:20
__inka: jak mam się w ogóle do tego zabrać może ktoś podpowie ?
18 lip 18:40
AS: Chyba rozwiązać równanie.
Po prostu . zastosować metodę podstawiania.
Wyliczyć y z równania pierwszego i podstawić do drugiego.
18 lip 18:56
pigor: ... czyli licz wyznaczniki :
|a −1| | i −1|
W= | i 1| = a+i ; W
x= |2+i 1| = i+2+i=2i+2=2(1+i) ;
|a i |
W
y= |i 2+i| = 2a+ai−i
2= 2a+1+ai , wtedy
| | wx | | 2(1+i) | | Wy | | 2a+1+ai | |
x= |
| = |
| ; y= |
| = |
| , no i teraz jeszcze "pobaw się" |
| | W | | a+i | | W | | a+i | |
w dzielenie liczb zespolonych i tu jest jakiś parametr "a" , więc
trzeba jeszcze analizy rozwiązalności tego układu

. ...
19 lip 22:28
31 gru 14:16