ciągi
ania: który wyraz ciągu równa się 0, gdy...?
wiemi, że to gdy: n³−7n²+11n−5=0 ale nie wiem co dalej, nie wiem jak pogrupowac czy coś...
18 lip 17:16
Mila: 1) szukasz pierwiastka całkowitego wśród dzielników liczby 5.
{−1,1,5,−5}
2) Jeśli znajdziesz, to podziel wielomian przez (x−p), gdzie p to pierwiastek.
spróbuj działać.
18 lip 17:21
krystek: Zwróć uwagę,że 1 jest pierwiastkiem ponieważ 13−7*12+11*1−5=0 stąd a1=0
Dalej podziel isprawdz ,który jeszcze wyraz =0
18 lip 17:21
Gustlik: Najlepiej Hornerem, po co kombinować?
1 −7 11 −5
1 1 −6 5 0
n=1 jest pierwiastkiem
(n−1)(n2−6n+5)=0
Δ=16, √Δ=4
n1=1, n2=5
Opd: n=1 (2−krotny, bo się powtórzył) V n=5, czyli a1 i a5 są równe 0.
19 lip 22:50