Wielomiany
Kasia: hej

mam takie zadanie:
Wyznacz parametr m tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W(x)=−2x
4−3x
3−mx
2=(m+2)x−10 przez
wielomian G(x)=x+2 wynosiła m
3−29
Bardzo bym prosila o pomoc z tym zadaniem
18 lip 16:13
Patronus: Reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian (x−a) to:
W(a)
Zatem mamy równanie:
W(−2) = m3−29
wystarczy rozwiązać ze względu na m
18 lip 16:22
Kasia: A mógłbyś mi pomóc jeszcze w takim zadaniu:
wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=3x
3+2x
2−10x+3
Z góry dziękuje
18 lip 16:28
pigor: ... z tw. o reszcie i warunków zadania np. tak :
W(−2)=R ⇒ −2(−2)
4−3(−2)
3−m(−2)
2+(m+2)(−2)−10= m
3−29 ⇔
⇔ −2*16−3*(−8)−m*4−2(m+2)−10= m
3−29 ⇔ −32−24−4m−2m−4−10= m
3−29 ⇔
⇔ m
3+6m−7= 0 ⇔ m
3−m+7m−7= 0 ⇔ m(m
2−1)+7(m−1)= 0 ⇔ (m−1)(m
2+m+7)= 0 ⇔
⇔ m−1= 0 ⇔
m=1 . ...
18 lip 16:30
pigor: .... a równanie 3x
3+2x
2−10x+3=0 , jeśli dobrze przepisałaś jest ⇔
x
3+
23x
2−
103x+1=0 , no i z przy wyrazie wolnym 1 niestety nie ma pierwiastków
wymiernych (±1), a więc co ty na to

. ...
18 lip 16:36
Kasia: Nie no napewno dobrze przepisałam

a np jeśli mam takie coś : x
3+x−10 i z tego mam znaleźć dziedzine to

?
18 lip 16:41
pigor: ... tu już jest ...

fajnie, bo wśród podzielników wyrazu wolnego 10 szybko (w pamięci)
znajduję sobie pierwiastek − tu jest nim 2 − i wykorzystuję ten fakt grupując np.tak :
x3+x−10= x
3−4x+5x−10= x(x
2−4)+5(x−2)= x(x−2)(x+2)+5(x+2)= (x+2)(x
2−2x+5)=
0 ⇔
⇔
x=−2 i x
2−2x+5>0 dla ∀x∊R , bo Δ<0 ,więc jeśli ten wielomian jest np. w
mianowniku, to
x≠−2 ⇔ x∊R \ {−2} , a pod pierwiastkiem kwadratowym i nie w mianowniku , to
x≥−2
⇔ x∊<−2;+
∞) , a jeśli pod pierwiastkiem i w mianowniku , to
x>−2 ⇔ x∊(−2;+
∞) .
...
18 lip 17:33
pigor: o kurcze ...

popieprzyłem piszę na początku ,że 2 jest pierwiastkiem , ale używam dalej
tak jakby to był −2 , przepraszam

, idę napić się czegoś . ...
18 lip 17:36