Rozwiąż
iktorn: Rozłóż wielomian W(x) = −x3−x2+3x+3 na czynniki. Rozwiąż nierówność W(x)>0
1 maj 14:58
iktorn:
W(x) = −x3−x2+3x+3
W(x) = (−x3−x2)+(3x+3)
W(x) = −x2(x+1)+3(x+1)
W(x) = (x+1)(−x2+3)
Tak mi wychodzi. Napisze mi ktoś czy to jest dobrze, a jak źle to niech mnie poprawi. Proszę o
pomoc
1 maj 15:25
pazio: bardzo dobrze.
teraz
w(x) = (x+1)(
√3−x)(
√3+x)
(x+1)(
√3−x)(
√3+x)>0
teraz chętnie narysowałabym tę falkę ale nie potrafię

w każdym razie wykres idzie od dołu, od prawej.
pieprze ten rysunek
x∊(−
∞,−
√3)⋃(−1,
√3)
1 maj 15:43
iktorn: Nie wiedziałem co zrobić z tym: (−x2+3). myślałem że nie ma pierwiastka, i nadal mam troche
wątpliwości.
Z wykresem sobie poradze, DZIĘKI
1 maj 15:50
Bogdan:
W(x) = −x3 − x2 + 3x + 3.
W(x) = −x2(x + 1) + 3(x + 1) lepiej nie zostawiać minusów w nawiasach.
W(x) = −(x + 1)(x2 − 3) staramy się również, aby zmienna była za nawiasem otwierającym,
W(x) = −(x + 1)(x − √3)(x + √3)
W(x) > 0 ⇔ −(x + 1)(x − √3)(x + √3) > 0
+ + + +
−−−−−−−− (√3) −−−−−−−− (−1) −−−−−−−− (√3) −−−−−−−−>
− − − −
1 maj 15:51
iktorn: Dzięki, teraz wszystko już rozumiem
1 maj 16:00
1 maj 16:10