dwumian newtona
ania: | | | |
jak będzie w przypadku | =120? |
| | |
18 lip 15:12
Mila: (2n−2)(2n−1)2n =720 i dalej zgaduj sposobem Krzycha
18 lip 15:25
ania: tylko, ze własnie dotąd to umiem, ale nie umiem robic tych iloczynów trzech kolejnych liczb.
18 lip 15:29
Mila: No metoda prób i błędów z kalkulatorem albo równanie 3 stopnia.
Podpowiadam : 720 dzieli się przez 10 ...
18 lip 15:44
Marde:
18 lip 15:50
pigor: ....8*9*10= 720 , więc 2n=10 ⇒
n=5 . ...
18 lip 16:08
ania: aha czyli po prostu pokombinowac.. ok dzięki
18 lip 16:31
pigor: tak

tak, dobrze sobie ...

wykombinowałaś . ...
18 lip 16:38
ania: no staram się szybko przyswoic, ale jak na 1 dzień uczenia jest dobrze
18 lip 17:06
Krzychu: ania: W której jesteś klasie?
W jakim dziale to mi się może na rozszerzeniu przydać? Sam się tego kiedyś czepiłem, ale nie
wiedziałem do czego to zbytnio.
18 lip 18:01
ania: to 2 liceum, mat−fiz. i to jest dział pt. Dwumian Newtona (a tak w sumie to też Ciągi się
wliczają)
zadania ze zbiorku Kłaczkowa
18 lip 18:17