dwumian newtona
ania: | |
= 56 , mam obliczyc n i wyszła mi funkcja sześcienna...
|
| |
| | n! | | n(n−1)(n−2) | |
rozpisałam: L= |
| = |
| =56 i z tego wychodzi mi dalej:
|
| | 3!(n−3)! | | 6 | |
n
3−3n
2+2n−336=0
co pokręciłam...?:(
18 lip 13:56
Święty: Nic nie pokręciłaś. Tak powinno być z tym, że n≥3
Nie mam teraz zbytnio czasu na rozwiązywanie wielomianu, ale Wolfram podpowiada mi, że n=8
18 lip 14:08
ania: tylko że nie za bardzo wiem jak to równanie rozwiązac....
18 lip 14:17
Krzychu: ja zrobiłem tak:
n3−3n2+2n=336
n(n2−3n+2)=336
n(n−1)(n−2)=336
Zauważam, że po lewej mam iloczyn trzech kolejnych liczb, zrobie je rosnąnco, żeby było
łatwiej mi patrzeć.
(n−2)(n−1)n=336
Czyli iloczyn trzech kolejnych liczb da mi 336. I sprawdzam na kalkulatorze, bo łatwo.
18 lip 14:39
ania: a mógłby mi ktoś jeszcze wytłumaczyc obliczanie iloczynu 3 kolejnych liczb?
18 lip 15:07
ania: bo np. w natstępnym mam (2n−2)(2n−1)2n i nie wiem jak zrobic
18 lip 15:09
ania: i to się równa 120 jbc
18 lip 15:09
ania: nie, chwila... już nie wiem... założe nowe zadanko.
18 lip 15:11
pigor: .... 6*7*8=336 , więc
n=8 , zaś 4*5*6=120 , więc 2n=6 ⇒
n=3. ...
18 lip 16:05