dwumian newtona
ania: oblicz n, jeśli wiadomo, że:
18 lip 12:38
Jack:
rozpisz z def. dwumian, cześć wyrażeń się skróci i wyjdzie proste równanie.
18 lip 12:50
Patronus:
zał: n>2
| | n! | | (n−1)n | | 2n + n2 − n | |
L = n+ |
| = n + |
| = |
| = 15 |
| | n−2)!2! | | 2 | | 2 | |
n
2 + n −15 = 0
Δ = 1 + 60 = 61
zatem odp. n
1
18 lip 12:53
pigor: ... np. tak :
| | | | n(n−1) | |
n+ | =15 i n∊N ⇒ n+ |
| =15 ⇔ 2n+n(n−1)=30 ⇔ |
| | | 2*1 | |
⇔ n(2+n−1)=30 ⇔ n(n+1)=5*6 ⇔
n=5 − szukana wartość
n . ...
18 lip 12:53
Jack:
buu
18 lip 12:54
Patronus: Wróć − powinienem pomnożyć 15*2

n
2 + n − 30 = 0
(n+6)(n−5) = 0
n= 5 lub n=−6

sorry za szybko robiłem
18 lip 12:56
pigor: ... tak, zamiast
n∊N powinienem założyć, że
n>2 i n∊N , dziękuję
Patronus−owi
za 'uświadomienie " mi tego . ...
18 lip 12:58
ania: wyszło i jak na razie rozumiem

dzięki wielkie za pomoc!
18 lip 13:06