silnia , dwumian newtona, litery
ania: a jak w takim przypadku z literami i silniami? mam rozwiązac i podac zał.
18 lip 11:48
pigor: ... tu np. tak :
| | | | 3n(n−1) | |
| = |
| = |
| = |
| | | | n(n−1)(n+1) | |
| | 3 | |
= |
| i n>1 i n∊N , czyli n=2,3,4,... . ...  |
| | n+1 | |
18 lip 12:00
ania: dzięki, to już rozumiem

ale mam tu troszkę trudniejsze i już nie wiem..
18 lip 12:05
pigor: | | | | | | | | | |
i analogicznie | = | , zaś | = | , |
| | | | | |
wtedy twoje wyrażenie
| | | | (n+1)n(n−1) | |
= |
| = |
| = |
| | | | 3n(n−1+2) | |
| | (n+1)n(n−1) | | n−1 | |
= |
| = |
| i n∊N \ {0}, czyli n∊N +=1,2,3, ...  |
| | 3n(n+1) | | 3 | |
18 lip 12:35
pigor: ... lub inaczej
| | | | (n+1)n(n−1) | | n−1 | |
= |
| = |
| = |
| i n∊N + . |
| | | | 3n(n+1) | | 3 | |
18 lip 12:46
ania: ook. get it

jest jeszcze jeden typ zadań, którego nie ogarnęłam narazie. zadałam nowe pytanie
na forum z tym.
18 lip 12:49
pigor: ... niestety powyżej powinienem założyć . że
n∊N i n ≥2 , bo zapomniałem o założeniu
| | | |
w definicji symbolu Newtona | takim n ≥k . ...  |
| | |
18 lip 13:07