matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dwumian newtona, silnia, liczby
ania:
Witam, mam problem z tym działaniem na silniach...
4
2
27
11
27
12
* [
+
]
28
16
4
2
obliczyłam na razie, że
= 6
no i wynik końcowy też w odpowiedziach jest 6 ale nie wiem jak się zabrac za resztę
18 lip 11:03
Andrzej:
n
k
n
k+1
n+1
k+1
skorzystaj ze wzoru
+
=
18 lip 11:14
Andrzej:
n
k
n
n−k
a potem z
=
i nic nie trzeba będzie obliczać
18 lip 11:16
ania:
dzięęęki wielkie! właśnie mi takich wzorków do tego brakowało
18 lip 11:20
ania:
są jeszcze jakieś tego typu? albo może masz jakiś link do dobrej strony z nimi?
18 lip 11:21