logarytmy równanie
fgfdgd:
xln x=ln x
17 lip 17:50
fgfdgd:
17 lip 18:23
Bogdan:
Oczekujesz rozwiązania? Przedstaw najpierw swoje przemyślenia.
17 lip 18:25
fgfdgd: wiem, że nie ma rozwiązania
próbowałem robić coś z tym z wykorzystaniem funkcji w lamberta ale mi nie wychodzi
17 lip 18:30
Bogdan:
Można spróbować pójść tą drogą:
x > 0, lnx = t ⇒ x = et
xlnx = lnx ⇒ (et)t = t ⇒ et2 = t ⇒ t2 = lnt
Czy krzywe y = t2 i y = lnt mają wspólne punkty?
17 lip 18:40
fgfdgd: no raczej nie
17 lip 18:46
Artur z miasta Neptuna:
skoro wiesz że nie ma rozwiązania − to czego od nas oczekujesz
17 lip 20:18
fgfdgd: rozwiązania... bo nie wiem jak dojść do tego wniosku...
17 lip 20:29
fgfdgd: tzn. teraz już chyba wiem, z rozwiązania Bogdana − skoro wykresy te nie mają punktów wspólnych
to nie ma i rozwiązania.
17 lip 20:38