czy podana funkcja jest różnowartościowa?
bartekcmg: czy funkcja ln2x jest różnowartościowa ?
bo sama lnx jest
17 lip 12:25
Leszek: nie jest różnowartościowa bo lnx zawiera zarówno wartości dodatnie jak ujemne a kwadrat zmienia
minus na plus.
17 lip 12:35
bartekcmg: a można to jakoś zapisać wg tego wzorca:
f(x1)−f(x2)≠0 ?
17 lip 14:47
Trivial:
f(x) = ln
2x nie jest różnowartościowa, bo np.:
ln
2(e) = 1
2 = 1
Zatem
Ogólnie...
17 lip 15:49
bartekcmg: a dlaczego 1/e = −12 ?
17 lip 17:15
Bogdan:
Nie −1
2, a (−1)
2
a = ln1 = ... ⇒ a
2 = ...
b = lne = ... ⇒ b
2 = ...
| | 1 | |
c = ln |
| = ... ⇒ c2 = ... |
| | e | |
17 lip 17:24
bartekcmg: nie kumam Bogdan tego co napisałeś powyżej...
17 lip 18:06
Bogdan:
Miałem nadzieje, że dokończysz i wyciągniesz wnioski.
a = ln1 = 0 ⇒ a
2 = 0
b = lne = 1 ⇒ b
2 = 1
| | 1 | | 1 | |
czyli (ln |
| )2 = ln2 |
| = (−1)2 = 1 |
| | e | | e | |
17 lip 18:21
bartekcmg: aaa kumam, no tak kwadrat "niszczy" minusa

i wychodzi 1 dodatnie, przez co prosta pozioma 2
przebija wykres w dwóch pktach , zatem funkcja nie jest różnowartościowa
dzieki !
17 lip 20:19
bartekcmg: a czy funkcja : f(x)=
√arccosx jest różnowartościowa ?
arccos tak, ale co z tym pierwiastkiem ...
sorki, że tak wrzucam przykłady, ale na końcu zadania pojawiły mi się takie, których nie
potrafię ruszyć
17 lip 20:24
Mila: D: <0,1>
Jest.
17 lip 23:27
bartekcmg: zgadza się

a teraz mam jeszcze takie coś:
f(x)=ln
−2(1/4arccosx)
proszę o rozpisanie tego przykładu, szczególnie jak "rozbić" to ln...
18 lip 10:32
Mila: | | 1 | |
1) f(x)=ln−2 |
| taki wzór? |
| | 4arccosx | |
| | 1 | |
2) czy taki f(x)=ln−2( |
| arccosx) |
| | 4 | |
18 lip 15:42
bartekcmg: ten drugi
18 lip 16:00
Mila: | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| * |
| = |
| | ln(arccosx)−ln4 | | ln(arccosx)−ln4 | |
18 lip 16:24
bartekcmg: właśnie a mogłabyś mi pokrótce opisać skąd to ln4 , bo jak zrobiłaś ten ułamek to zaczynam
rozumieć...
18 lip 17:19
Mila: | | arccosx | |
ln |
| =logarytm licznika − logarytm mianownika z własności logarytmów |
| | 4 | |
18 lip 17:23
bartekcmg: ok, a dlaczego są pomnożone te ułamki?
18 lip 17:26
bartekcmg: czyli generalnie to wszystko jest ze wzoru:
logax/y ?
a jest pomnożone ze względu na potęgę przy ln na początku zadania, tak ?
18 lip 17:36
Mila: | | 1 | | 1 | | 1 | |
ln−2x= |
| = |
| * |
| |
| | ln2x | | lnx | | lnx | |
18 lip 17:57
bartekcmg: o teraz rozumiem

dzięki Mila !
18 lip 19:21
Mila:
18 lip 21:44