wartość bezwzględna
olcia: Jeśli x ∊ (3,5), to wyrażenie W = |x−3| − |x−5| można przedstawić w postaci:
Gdyby ktoś krok po kroku umiał mi wyjaśnić o co kaman z tymi wartościami bezwzględnymi itd.
17 lip 12:21
Skipper:
po kolei ...−

Ix−3I ... dla x∊(3,5) to x−3
Ix−5I ... dla x∊(3,5) to −(x−5)
... zatem x−3−[−(x−5)]=x−3+x−5=2x−8
17 lip 12:31
olcia: skomplikowane
17 lip 12:36
Skipper:
... nic w tym trudnego
To z definicji wartości bezwzględnej
IxI = x dla x≥0 lub −x dla x<0
Sprawdzasz zatem czy wyrażenie pod modułem w określonym przedziale jest ≥ czy <0
17 lip 12:40
Saizou : korzystam z
a dla a≥0
lal =
−a dla a<0
sprawdzasz jaki znak ma wyrażenie w wartości bezwzględnej: np. za x wstawiając 4
lx−3l...(wyrażenie w wartości bezwzględnej= 4−3=1 zatem jest dodatnie,) czyli lx−3l=x−3
lx−5l... (wyrażenie w wartości bezwzględnej jest=4−5=−1, zatem ujemne), czyli lx−5l=−x+5
i zapisujesz
x−3−(−x+5+=x−3+x−5=2x−8
17 lip 12:43
olcia: oo dzięki

czaje
17 lip 12:51