nierówność
syla: rozwiąż nierówność x2 − x + 5 > 0
liczę deltę, delta wyszła mi:
Δ=−19,
dobrze?
i jaką udzielam odpowiedź?
17 lip 12:06
k: delta ujemna czyli brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych
17 lip 12:12
Skipper:
... deltę liczyłaś aby ustalić miejsca zerowe ...
NIerówność jest spełniona dla dowolnego x ze zbioru liczb rzeczywistych ...−
17 lip 12:23
Saizou :

Δ=1−20=−19<0
brak miejsc zerowych i teraz rysunek, z którego widać że funkcja f(x)=x
2−x+5
przyjmuje tylko wartości dodatnie, zatem x∊R
17 lip 12:38