Zapisz wyrażenie bez użycia wartości bezwzględnej.
Konkordia: 2x−|x−5|−|x+2| dla x∊(−2;5)
Proszę o wytłumaczenie od podstaw i o rozpisanie krok po kroku, bo mam z tym problem.
17 lip 10:28
Saizou : lx−5l=−x+5 , bo wartość wyrażenia w wartości bezwzględnej jest ujemna
lx+2l=x+2 , bo wartość jest dodatnia
2x−(−x+5)−(x+2)=2x+x−5−x−2=2x−7
17 lip 10:31
Konkordia: Dzięki, w miarę rozumiem, ale mam jeszcze pytanie: co w takim razie oznacza ten przedział
x∊(−2,5) i jak się ma do tego zadania?
17 lip 10:44
Saizou : to przedział dla x, podstawiasz dowolną liczbę z tego przedziału w miejsce x i szacujesz czy
dane wyrażenie jest ujemne czy nieujemne
17 lip 10:51
Konkordia: Aaa

Dzięki wielkie!
17 lip 10:53
Saizou : np. inny przykład, zapisze bez użycie wartości bezwzględnej
x+lxl+lx+6l dla x∊(−∞:−6)
17 lip 10:56
Bogdan:

Liczby −2 oraz 5 to liczby, które "zerują" wyrażenia wpisane w wartości bezwzględne:
x − 5 = 0 ⇒ x = 5, x + 2 = 0 ⇒ x = −2
Dla x∊(−
∞, −2>: 2x + (x − 5) + (x + 2) = ...
Dla x∊(2, 5): 2z + (x − 5) − (x + 2) = ...
Dla x∊<5, +
∞): 2x − (x − 5) − (x + 2) = ...
17 lip 10:57