geometria analityczna
karmnik: Mam takie zadanie z geometrii analitycznej:
Oblicz |a x b| jeśli |a|=5, |b|=2, a*b=6
1 maj 14:35
pazio: czym sa a i b? i to jest |a*b|?
1 maj 14:57
karmnik: nad a i b są wektorki, a a*b jest bez modułu.
1 maj 14:59
pazio: ok, to czym jest |a x b|?
1 maj 15:14
karmnik: iloczynem wektorowym... jeżeli miałeś stycznośc z trygonometrią to powinieneś to wiedziec.
1 maj 15:19
Michał Szczotka: mądrala się znalazł Iloczynem skalarnym jak już powinieneś to wiedzieć jeśli miałeś z tym
styczność
1 maj 15:24
pazio: mialAm stycznosc z trygonometria. tylko wyobraz sobie ze dla mnie komputer jest wrogiem w
liczeniu czegokolwiek z matmy
1 maj 15:26
pazio: michale szczotko (czy powinnam byla odmieniac?) iloczyn wektorowy to jest cos takiego, ale na
rysunku a nie w obliczeniach
1 maj 15:28
karmnik: Szczotka, ty najpierw naucz się pisac po polsku zanim się 'wpowiesz', bo ten twoj wpis to sam
bełkot.
pazio, niestety, ale nie wiem jak napisac a z wektorkiem wiec pewne problemy zawsze beda z
odczytaniem

mam nadzieje ze mi pomozesz. Zadanie jest takie jak napisałem, tylko nad a i b
są strzałki, a a*b to iloczyn skalarny
1 maj 15:30
Bogdan:
a, b − wektory.
Iloczyn skalarny a ◯ b = 6
a ◯ b = |a|*|b| * cosα
α − miara kąta między wektorami a, b.
5 * 2 * cosα = 6 => cosα = 0,6 => sinα 0,8
Iloczyn wektorowy a x b = |a| * |b| * sinα
1 maj 15:37
karmnik: O dziękuję Bogdanie, wlasnie tak chcialem zrobic, ale nie potrafie odwrocic cosα=0,6 na sin,
jak to zrobic?
1 maj 15:44
pazio: z jedynki trygonometrycznej...
sin2α+cos2α=1
1 maj 16:10
Michał Szczotka: bełkot sam bełkoczesz jak czytać nie umiesz
1 maj 16:12
karmnik: dzięki pazio,
szczotka, co to za argument? Przeczytaj swoją wypowiedź, ktora po polsku raczej nie jest a
potem zacznij uczyc się języka.
1 maj 16:17
pazio: mezczyzni wyluzujcie... to matma, tu sie raczej o polski nie dba

chill
1 maj 16:21
Michał Szczotka: Boziu...... Ok
Jesteś analfabetą nad własną wypowiedzią zastanawiasz się około 15 minut zanim ją wypowiesz lub
jak tutaj to występuje napiszesz ją nie mam zamiaru dokształcać swojego języka polskiego bo
uważam że jest on wystarczająco dobry aby komunikować się resztą społeczeństwa w sposób
werbalny jak i niewerbalny.
a i tak jesteś Idiotą jak nie rozumiesz co pisałem wcześniej
1 maj 16:22