Zadanie z wielomianów
Kasia: Jest ktoś wstanie mi wytłumaczyć w miare prosto jak zrobić zadanie:
Pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+bx2+cx+d są liczby: −√6, −2, √6. Wyznacz parametry
b,c,d.
16 lip 22:08
Skipper: W(x)=(x−
√6)(x+
√6)(x+2)
W(x)=(x
2−6)(x+2) ... itd −
16 lip 22:15
Saizou : pierwiastki= miejsca zerowe, zatem można je zapisać w postaci
(x+2)(x−√6)(x+√6)=x3+2x2−6x−12
16 lip 22:15
Kasia: skoro już tak marudze to może powiecie mi jak zrobić to zadanie

Suma pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 5. Wyznacz sumę kwadratu tej liczby i kwadratu
jej odwrotności
16 lip 22:21
Mateusz:
| | 1 | |
a+ |
| =5 wiec a=...? podpowidz pozbądz sie ułamka  i dalej juz prosto |
| | a | |
16 lip 22:25
Saizou : czy tylko mi takie dziwne "a" wyszło?
16 lip 22:26
Leszek: podnoszę do kwadratu
16 lip 22:27