rysowanie wykresów funkcji
bartekcmg: Naszkicuj wykresy funkcji:
1) f(x)=x
2/3
2) f(x)=arctgx/3
3) f(x)=2arctg3x
4) f(x)=1/2+lnx
Bardzo proszę o wskazówki...
16 lip 17:20
Mila: 1) Częściowa tabelka wartości ( pamiętaj o dziedzinie)
2) szkic
3) sprawdzenie − wolfram alpha
16 lip 17:41
picia:
| | 1 | |
hmm...mnie sie zdaje ze 1) to |
| x 2 i dziedzina sa wszystkie liczby rzeczywiste  |
| | 3 | |
16 lip 17:44
Mila: Picia , a 4?
16 lip 18:05
bartekcmg: w tym 1) jest x do potęgi 2/3 ... sorki za pomyłkę
16 lip 18:47
bartekcmg: więc w 1) zrobiłem tabelkę wartości i obliczam je z wzoru a1/n=√a ntego stopnia
kiedy biorę np x=2, to wychodzi mi pierwiastek trzeciego stopnia z 4 . I co z tym robić?
Dalej przy x=3 itd. wychodzą takie same "dziwne" liczby. nie wiem nadal jak to dalej
rozwiązywać...
16 lip 19:23
Saizou : zobacz co picia napisał, że jest to funkcja kwadratowa
16 lip 19:26
Saizou : sorry moje nie doczytanie
16 lip 19:27
Saizou : tam ma być f(x)=x23
16 lip 19:27
bartekcmg: ma ktoś jakiś pomysł?
16 lip 20:15
Saizou : x23= 3√x2 tam jest napisane pierwiastek 3 z x2 i x∊R teraz tabelka:
x 1 8 −1 −8
y 1 4 −1 −4
16 lip 20:20
Basia:

jeżeli f(x) = x
2/3 ⇒ D = R
i tak jak napisała Mila; tabelka częściowa
wykres wygląda mniej więcej tak jak na rysunku
16 lip 20:20
Saizou : poprawka pierwiastek 3 stopnia z x2
16 lip 20:21
bartekcmg: a czy lewa strona nie powinna być pod osią?
16 lip 20:36
Saizou : fakt błąd w obliczeniach
x 1 8 −1 −8
y 1 4 1 4
16 lip 20:39
bartekcmg: a nie sorki kwadrat redukuje minusy ok

dzieki za ten przykład, w złym miejscu wykorzystałem
wzór na potęgowanie...
a co z pozostałymi przykładami?
16 lip 20:40
bartekcmg: f(x)=arctgx/3 domyślam się że wykres będzie bardzo rozciągnięty w szerokość, ale jak to
konkretnie pokazać ?
16 lip 20:43
Basia:
będzie miał kształt taki jak wykres funkcji g(x) = arctgx i te same asymptoty
tylko będzie bardziej spłaszczony
| | π | |
wolniej będzie dążył do tych wartości ± |
| |
| | 2 | |
np.
| | 3 | | π | |
f(3) = arctg |
| = arctg1 = |
| |
| | 3 | | 4 | |
| | −3 | | π | |
f(−3) = arctg |
| = arctg(−1) = − |
| |
| | 3 | | 4 | |
g(x) = arctgx osiąga je szybciej bo dla x=±1
16 lip 20:58
Mila:

f(x)=2arctg3x
zbiór wartości:
−π<2arctg3x<π
asymptoty poziome
y=−π i y=π≈3,14
| | π | | π | |
f(−1/3)=2*arctg(−1)=2*− |
| =− |
| ≈−1,6 |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
f(1/3)=2*arctg1=2* |
| = |
| ≈1,6 |
| | 4 | | 2 | |
| | π | |
f(−√3/3)=2*arctg(−√3)=2*− |
| ≈ −2 |
| | 3 | |
| | π | |
f(√3/3)=2*arctg(√3)=2* |
| ≈ 2 |
| | 3 | |
f(2)=2*arctg6≈2*1,4=2,8
Naszkicowałam, ale mało dokładnie
16 lip 22:55
Mila: zadanie 4)
D: x>0
1) sporządź tabelkę dla funkcji y=lnx
2) naszkicuj wykres
| | 1 | |
3) przesuń o wektor [0, |
| ] (o pół jednostki w górę.) |
| | 2 | |
16 lip 23:07
bartekcmg: no właśnie ta tabelka... nie wiem jak obliczać wartości dla lnx, w sensie jak to zamienić na
liczbę dającą się zaznaczyć na osi... moglibyście podać przykład jak obliczyć np. dla x=1 ?
17 lip 11:44
Mila: ln1 =0
lne=1 (e≈2,7)
ln(1/e)=−1
lne2=2 (e2≈7,3)
masz naszkicować, zatem punkty trochę mało dokładne.
17 lip 19:08
bartekcmg: dzieki bardzo
17 lip 20:10
Mila:
17 lip 23:14