pazio: przepraszam za rysunek, ale nie potrafię jeszcze się tym obsługiwać. nawet nie wiem jak go
podpisać.
górna podstawa(|CD|) ozn. jako b, b>0
dolna podstawa(|AB|) ozn. jako a, a>o
wysokość trapezu(|DE| ⋁ |CF|) ozn. jako h, h>0
|∠AED|=90 st.
w trapez można wpisać okrąg ⇔ a+b=27
| | 4 | | 4 | | sinα | |
tgα= |
| ⋀ α∊(0, 90 st.) ⇔ sinα= |
| (układ równań: sin2α+cos2α=1 ⋀ tgα= |
| ) |
| | 3 | | 5 | | cosα | |
| | h | | 4 | | h | |
sinα= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ h=8 |
| | |AD| | | 5 | | 10 | |
pole trójkąta DBC ozn. jako P
1
a=|AE|+b+|FB| ⋀ b=27−a ⇔ |AE|+|FB|= 2a−27
twierdzenie Pitagorasa dla trójkąta AED:
|AD|
2 = |AE|
2 + |DE|
2
|AE| = 6 ⇒ |FB| = 2a−33
twierdzenie Pitagorasa dla trójkąta FBC:
|BC|
2 = |CF|
2 + |FB|
2
17
2 = 8
2 + (2a−33)
2 ⇔ a
2 − 33a +216 = 0
Δ = 15
2
(a=18 ⋀ b=9) ⋁ (a=48 ⋀ b<0 ← sprzeczne z założeniami)