Liczby rzeczywiste
Koral: Artur z miasta Neptuna chcaiłabym jeszcze poćwiczyć takie zadańka wymyśl mi
16 lip 13:20
Koral: Oblicz ile jest liczb 3−cyfrowych podzielnych przez 6
16 lip 13:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
oblicz ile jest liczb 5 lub 3 cyfrowych:
a) podzielnych przez 6
b) podzielnych przez 6 i nie mających 0 na końcu
c) podzielnych przez 2
d) podzielnych przez 3
e) podzielnych przez 2 lub 3
f) podzielnych przez 2 lub 3 lub 5
16 lip 13:36
Koral: Najmniejsza liczba 3−cyfrowa
100:6=16,6666
16*6=96
96+6=102
16 lip 13:37
Koral: Największa liczba 3−cyfrowa
1000:6=16,666
166*6=996
16 lip 13:38
Koral: r=6
a1=102
an=996
16 lip 13:39
Koral: a1=an+(n−1)*r
996=102+(n−1)*6
996=102+6n−6
996−96=6n
900=6n\:6
n=150
16 lip 13:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo prościej: 166 − 16 = 150 (mniej liczenia)
16 lip 13:45
Koral: idę zjeść zupę a Artur z miasta Neptuna sprawdz mi okej
16 lip 13:46
Koral: wytłumacz mi tą metode twoją
16 lip 13:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
Koral −−− była tłumaczona Ci już wielokrotnie
okey:
chcesz dowiedzieć się ile jest liczb 3−cyfrowych podzielnych przez 6.
1'000 to już nie jest liczba 3 cyfrowa
1'000:6 = 166,666666 −> z tego wnioskujesz, że jest dokładnie 166 liczb które są mniejsze od
1'000 (czyli są to liczby 1, 2 bądź 3 cyfrowe), które są podzielne przez 6
a więc wiesz, że tylko jest liczb jedno−, dwu− lub trzy−cyfrowych ... a chcesz mieć tylko
liczbę 3−cyfrowych ... dlatego obliczasz ile jest liczb jedno− bądź dwu−cyfrowych podzielnych
przez 6
100 to już nie jest liczba 2 cyfrowa
100:6 = 16,6666 −> z tego wnioskujesz, że jest dokładnie 16 liczb, które są mniejsze od 100
(czyli są jedno− albo dwu−cyfrowe), które sa podzielne przez 6
więc ostatecznie:
166 − 16 = 150 −−−−− tyle jest liczb 3 cyfrowych podzielnych przez 6
16 lip 13:52
Koral: zrobię i napiszę pózniej
16 lip 15:28
Koral: Najmniejsza liczba 5−cyfrowa
10000:5=1666,6666666
1666*6=9996
1667*6=10002
Największa liczba 5−cyfrowa
100000:6=16666,66
16666*6=99996
r=6
a1=10002
an=99996
an=a1+(n−1)*r
99996=10002+(n−1)*6
99996=10002+6n−6
99996−10002+6=6n
6n=90000/:6
n=15000
17 lip 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i dalej jedziesz tym schematem

... dobrze dobrze zrobiłeś
17 lip 15:21
Koral: Najmniejsza liczba 3−cyfrowa
100:6=16,66666
16*6=96
17*6=102
Największa liczba 3−cyfrowa
1000:6=166,6666666
166*6=996
a1=102
an=996
r=6
an=a1+(n−1)*r
996=102+(n−1)*6
996−102+6=6n
900=6n/:6
n=150
17 lip 16:01
Koral: podpunkt a) robiłem czy coś jeszcze w podpunkcie musze policzyć
17 lip 22:08
Koral: ?
17 lip 22:08
Koral: Mila widzę że jesteś wieć rzuć okiem
17 lip 22:10
Artur z miasta Neptuna:
a jaka jest odpowiedzieć do podpunktu a

bo jej nie widzę
17 lip 22:10
Koral: coś jeszcze chyba trzeba policzyć dać małą podpowiedz
17 lip 22:12
Koral: ?
17 lip 22:12
Koral: Artur z miasta Neptuna podpowiedz ?
17 lip 22:14
Koral: n=15000−150=14850
17 lip 22:16
Mila: Już liczę.
17 lip 22:16
Koral: chyba to wynik jeżeli zle to mnie popraw
17 lip 22:17
Koral: Mila Artur sprawdzcie wynik końcowy
17 lip 22:20
Mila: Dobrze obliczyłaś ile jest liczb 5− cyfrowych podzielnych przez 6 ( i 3−cyfrowych też)
Artur pytał ile ... lub.... ?
Czyli powinnaś dodać, a nie odjąć.
17 lip 22:24
Koral: n=15000+150=15150
17 lip 22:25
Koral: a dlaczego dodać?
17 lip 22:25
Koral: a dlaczego dodać a np nie odjąć Mila wyjasnij mi ?
17 lip 22:35
Mila: Kupię czereśnie lub jagody.
17 lip 22:36
Koral: proszę wyjaśnij mi a ja idę spać dobranoc
17 lip 22:41
Mila: Dodajemy, gdy łączymy elementy zbiorów. Słowo lub oznacza, że łączymy.
Wkładasz czereśnie i jagody do koszyka, to dodajesz liczbę czereśni do liczby jagód ( chociaz
to robota dla kopciuszka) i wiesz ile razem sztuk.
Odejmujemy, gdy z jednego zbioru zabieramy jakieś elementy.
Ze zbioru czereśni ( 150 sztuk) zabieramy niedojrzałe (25 sztuk)− wtedy będzie odejmowanie:
150−25 .
17 lip 22:48
Koral: Artur z miasta Neptuna podpunkt b) jest jaki sam tylko z zerem trzeba policzyć
18 lip 13:59
Koral: mam problem z zerem jak to policzyć Artur z miasta Neptuna
18 lip 14:14
Koral: b) n=15000−150=14850
mila sprawdz to
18 lip 16:00
Koral: Artur z miasta Neptuna zobacz na wynik w podpunkcie b)
18 lip 16:05
Mila: b) podzielnych przez 6 i nie mających 0 na końcu
Czyli od ilości podzielnych przez 6 odjąć podzielne przez NWW(6,10)
( zero na końcu liczby to liczba podzielna przez 10)
NWW(6,10) =..?
18 lip 16:18
Koral: NWW(6,10)=6*3=18
18 lip 18:47
Koral: liczby 3 cyfrowe podzielne przez 6
n=150
liczby 5 cyfrowe podzielne przez 6:
n=15000
czyli te liczby dodać n=150+15000=15150−18=15132 taki wynik Mila sprawdz
18 lip 18:52
Koral: to może ktoś inny mi sprawdzi
18 lip 18:55
Saizou : 6=2*3
10=2*5
NWW(6,10)=2*3*5=30
18 lip 18:55
Koral: Eta może ty pomożesz
18 lip 19:20
Eta:
W czym konkretnie chcesz pomocy?
18 lip 20:07
Mila: Koral NWW(6,10)=30
Wielokrotności; 6
6,12,18.24,30,36...
wielokrotności 10
10,20,30,40,50,60...
30 to najmniejsza wspólna wielokrotność.
Teraz policz, ile jest liczb 5 cyfrowych oraz ile jest liczb 3 cyfrowych podzielnych przez
10.
18 lip 21:43
Koral: Liczby 3−cyfrowe podzielne przez 10:
Najmniejsza liczba 3−cyfrowa
100:10=10
10*10=100
20 lip 12:46
Koral: Największa liczba 3−cyfrowa
1000:10=100 to za mało
100*10=1000 to za dużo
1000−10=990
20 lip 12:51
Koral:
a1=100
an=990
r=10
an=a1+(n−1)*r
990=100+10n−10
990−100+10=10n
10n=900/:10
n=90
20 lip 12:59
Basia: dobrze Koral
20 lip 13:11
Koral: Liczby 5−cyfrowe podzielne przez 10:
Najmniejsza liczba 5−cyfrowa
10000:10=1000 to za mało
1000*10=10000
Największa liczba 5−cyfrowa
100000:10=10000
10000*10=100000 to za dużo
100000−10=99990
a1=10000
an=99990
r=10
an=a1+(n−1)*r
99990=10000+(n−1)*10
99990=10000+10n−10
99990−10000+10=10n
10n=90000/:10
n=9000
20 lip 14:55
Mila: 5 −cyfrowe− dobrze.
20 lip 15:37
Koral: Basia co teraz mam liczyć i sprawdz czy dobrze
20 lip 17:09
Koral: chce skończyć podpunkt B)
20 lip 17:14
Koral: Basia co teraz mam liczyć daj podpowiedz
20 lip 17:25
Koral: Mila powiedz co mam liczyć?
20 lip 20:34
Koral: N=15000+150−9000+90=6240 może ktoś być tak miły i spawdzi obliczenia
20 lip 21:00
Mila: Koral policz, ile jest liczb 3 cyfrowych podzielnych przez 30 oraz ile jest liczb 5 cyfrowych
podzielnych przez 30.
Potem podpowiem.
20 lip 22:54
Koral: Liczby 3−cyfrowe podzielne przez 30:
Najmniejsza liczba 3−cyfrowa
100:30=90 to za mało
4*30=120
Największa liczba 3−cyfrowa
1000:30=33,33333333
33*30=990
21 lip 10:50
Koral: an=a1+(n−1)*r
990=120+(n−1)*30
990=120+30n−30
990−120+30=30n
30n=900/:30
n=30
21 lip 10:58
Koral: Basia sprawdz i co teraz trzeba liczyć ja sobie pożniej policzę
21 lip 11:03
Basia: dobrze

tylko w jednym miejscu masz błędny zapis
100:30 = 3,33333......
ale potem jest dobrze
teraz liczysz drugie zadanie (bo Mila zadała Ci dwa różne zadania)
ile jest liczby pięciocyfrowych podzielnych przez 30
21 lip 12:09
Koral: b) podzielnych przez 6 i nie mających 0 na końcu
czyli ile ich jest Gustlik pomoż?
mam na mysli tylko i wyłącznie końcowy wynik
21 lip 20:48
Koral: Gustlik plis ja musze isć
21 lip 21:11
Maslanek: 1−− 3 cyfrowe:
a1=102
an=996
n=150.
Te, które mają zera: b1=120; bn=990; r=30 (podzielne przez 10 i podzielne przez 6;
NWW=2*5*3=30); n=30.
Trzycyfrowych jest zatem 120.
2−− 5 cyfrowe:
c1=10002
cn=99996
n=15000
Te, które mają zera: d1=10020; dn=99990; r=30; n=3000.
Pięciocyfrowych jest zatem 12000.
============
Ostatecznie razem tych liczb jest 120+12000=12120.
21 lip 21:34
Maslanek: Wybacz odpowiedź. Nie doczytałem
21 lip 21:34
Koral: oblicz ile jest liczb 5 lub 3 cyfrowych:
c) podzielnych przez 2
24 lip 12:55
Artur_z_miasta_Neptuna: no to czekamy
24 lip 13:08
Koral: c)
Najmniejsza liczba 3−cyfrowa
100:2=50 to za mało
50*2=100
Największa liczba 3−cyfrowa
1000:2=500
500*2=1000 to za dużo
1000−2=998
r=2
a1=100
an=998
an=a1+(n−1)*r
998=100+2n−2
998−100+2=2n
900−100+2=2n
900=2n/:2
n=450
24 lip 16:57
Basia: policzyłeś w końcu dobrze; jest ich 450

są dwa błędy w zapisie:
50 to nie jest za mało, jest w sam raz bo 50*2 = 100
no i w trzeciej linijce od dołu coś nie gra; jej w ogóle nie powinno być
24 lip 17:14
Koral: powinno być tak 998=100+2n−2
998−100+2=2n
900=2n/:2
n=450
24 lip 17:22
Basia: tak; teraz wszystko jest w porządku
24 lip 17:23
Mila: Koral zacznij robić innego typu zadania.To już umiesz.
24 lip 17:23
Koral:
Najmniejsza liczba 5−cyfrowa
10000:2=5000
5000*2=10000
Największa liczba 5−cyfrowa
100000:2=50000
50000*2=100000 to za dużo
100000−2=99998
a1=10000, an=99998, r=2
an=a1+(n−1)*r
99998=10000+(n−1)*2
99998=10000+2n−2
99998−10000+2=2n
2n=90000/:2
n=45000
24 lip 17:30
Basia: bardzo dobrze

i tak jak Mila napisała, może teraz coś innego, bo to już umiesz
24 lip 17:32
Koral: Basia sprawdz i powiedz coś trzeba dodać podpowiedz co?
24 lip 17:33
Koral: n=450+45000=45450
24 lip 17:34
Koral: sprawdz mi wynik końcowy a jak coś zle to popraw
24 lip 17:36
Basia: ponieważ pytanie brzmiało:
ile jest liczb trzycyfrowych lub pięciocyfrowych podzielnych przez 2
musisz wyniki zsumować
odejmować nic nie trzeba, bo przecież nic nie policzymy dwa razy
żadna liczba trzycyfrowa nie jest równa żadnej pięciocyfrowej
czyli mamy:
45000+450 = 45450
24 lip 17:36
Basia: wynik końcowy jak widać jest dobry

nic nie trzeba poprawiać
24 lip 17:37
Koral: dobrze mam
24 lip 17:37
Koral: ide coś zjeść
24 lip 17:38
Basia: smacznego
24 lip 17:40
Koral: Najmniejsza liczba 3−cyfrowa
100:3=33,333333333
33*3=99 to za mało
34*3=102
Największa liczba 3−cyfrowa
1000:3=333,333333333
333*3=999
a1=102
an=999
r=3
an=a1+(n−1)*r
999=102+(n−1)*3
999=102+3n−3
999−102+3=3n
900=3n/:3
n=300
24 lip 20:40
Koral: Najmniejsza liczba 5−cyfrowa
10000:3=3333,333333333
3333*3=9999 to za mało
3334*3=10002
Największa liczba 5−cyfrowa
100000:3=33333,33333333333
33333*3=99999
a1=10002
an=99999
r=3
an=a1+(n−1)*r
99999=10002+(n−1)*3
99999=10002+3n−3
99999−10002+3=3n
3n=90000/:3
n=30000
24 lip 20:47
Koral: n=300+30000=30300
24 lip 20:49
Koral: Basia sprawdz mi zadańko
24 lip 21:09
Basia: bardzo dobrze

bezbłędnie
24 lip 21:18
Koral: Najmniejsza liczba 3−cyfrowa
100:2=50
50*2=100
Największa liczba 3−cyfrowa
1000:2=500
500*2=1000 to za dużo
1000−2=998
r=2 a1=100 an=998
an=a1+(n−1)*r
998=100+2n−2
998−100+2=2n
900−100+2=2n
900=2n/:2 n=450
Najmniejsza liczba 5−cyfrowa
10000:2=5000
5000*2=10000
Największa liczba 5−cyfrowa
100000:2=50000
50000*2=100000 to za dużo
100000−2=99998
a1=10000, an=99998, r=2
an=a1+(n−1)*r
99998=10000+(n−1)*2
99998=10000+2n−2
99998−10000+2=2n
2n=90000/:2
n=45000
24 lip 23:41
Koral: Najmniejsza liczba 3−cyfrowa
100:3=33,333333333
33*3=99 to za mało
34*3=102
Największa liczba 3−cyfrowa
1000:3=333,333333333
333*3=999
a1=102 an=999 r=3
an=a1+(n−1)*r
999=102+(n−1)*3
999=102+3n−3
999−102+3=3n
900=3n/:3 n=300
24 lip 23:47
Koral: Najmniejsza liczba 5−cyfrowa
10000:3=3333,333333333
3333*3=9999 to za mało
3334*3=10002
Największa liczba 5−cyfrowa
100000:3=33333,33333333333
33333*3=99999
a1=10002 an=99999, r=3
an=a1+(n−1)*r
99999=10002+(n−1)*3
99999=10002+3n−3
99999−10002+3=3n
3n=90000/:3
n=30000
24 lip 23:49
Koral: e)n=450+45000+300+30000=75750
25 lip 00:12
Koral: Basia sprawdz mi podpunkt e)
25 lip 00:13
Koral: Zmęczony trochę więć już najwyższy czas się położyć do łóżka i iść spać, a ty Basiu mi popatrzy
czy wszystko się zgadza w zadaniu
25 lip 00:17
Koral: to dobranoc
25 lip 00:20
Basia:
każde oddzielnie masz policzone dobrze
ale razem to nie będzie 75750
bo niektóre liczby podzielne przez 2 są też podzielne przez 3
i te dodając policzyłeś podwójnie
liczba jest podzielna przez 2 i przez 3 ⇔ gdy jest podzielna przez 6
czyli musisz jeszcze:
1. policzyć liczby trzycyfrowe podzielne przez 6
2. policzyć liczby pięciocyfrowe podzielne przez 6
3. odjąć to co wyszło w (1) i (2) od 75750
25 lip 00:21
Mila: nowe zadanie dla Koral:
Rozwiąż nierówność podwójną:
2x+5<3x+4<4x+2
25 lip 15:35
Koral: Największa liczba 3−cyfrowa
1000:6=16,666
166*6=996
Największa liczba 3−cyfrowa
1000:6=16,666
166*6=996
r=6 a1=102 an=996
a1=an+(n−1)*r
996=102+(n−1)*6
996=102+6n−6
996−96=6n
900=6n\:6
n=150
Najmniejsza liczba 5−cyfrowa
10000:5=1666,6666666
1666*6=9996
1667*6=10002
Największa liczba 5−cyfrowa
100000:6=16666,66
16666*6=99996
r=6 a1=10002 an=99996
an=a1+(n−1)*r
99996=10002+(n−1)*6
99996=10002+6n−6
99996−10002+6=6n
6n=90000/:6
n=15000
25 lip 17:06
picia: ale ześ sie uwzial na te zadania
25 lip 17:09
Koral: n=75750−15000−150=60600
25 lip 17:13
Koral: sprawdzcie mi zadanie czy wynik jest okej
25 lip 17:27
Koral: Mila sprawdz mi wynik dobrze
25 lip 17:41
Mila: Koral sprawdzę później ( jestem dość zajęta teraz), ale dałam Ci inne zadanie, proszę go
próbować rozwiązywać.Zacznij pracować w nowym poście.
25 lip 17:45