Znajdź granicę lim n →∞ ( U{ 4 + n }{ 2 + n } )^{ 5n+1 }
Magdalena: Znajdź granicę
| | 4 + n | |
lim n →∞ ( |
| ) 5n+1 |
| | 2 + n | |
16 lip 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
granice takiej postaci = 'lampka w główce' −−− to jest granica 'z eulera'
standardowe przekształcenie
| 4+n | | 2+n + 2 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| 2+n | | 2+n | | 2+n | | | |
i teraz w potędze
| | 2+n | | 2 | |
5n+1 = |
| * |
| *(5n+1) |
| | 2 | | 2n+2 | |
i otrzymujesz:
| | 1 | |
lim (1 + |
| )(2n+2)/2 *2/(2n+2) * (5n+1) = |
| | | |
nawias + pierwszy człon potęgi → e
1
= e
1* 2/(2n+2) * (5n+1) → e
2*5/2 = e
5
z PG jesteś

o jak ładnie

a z kim masz matmę ? Może szepnąć o Tobie dobre słówko mam
16 lip 13:35
Magdalena: a co masz jakieś znajomości

?
16 lip 13:37
Wiolina4073: 25
512
2a
−
1,41
9
16 lip 13:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
moja miła −−− jam jest po matmie tamtejszej −−− wszyscy mnie tam znają (nie dociekając dlaczego

)
16 lip 13:38
16 lip 13:43
Magdalena: | | 2+ n | | 2 | |
a dlaczego 5n+1 = |
| * |
| * (5n +1) skąd raptem robi się 2n  ? |
| | 2 | | 2n+2 | |
Może najpierw spróbuję bez znajomości przebrnąć
16 lip 13:43
pigor: ... np. tak :
| | 4+n | | n(1+4n) | |
limn→∞( |
| )5n+1= limn→∞( |
| )5n+1= |
| | 2+n | | n(1+2n) | |
| | (1+4n)n4*4n | |
= limn→∞( |
| )5n+1= |
| | (1+2n)n2*2n | |
| | e4n | |
= limn→∞( |
| )5n+1= limn→∞e2n*(5n+1)= |
| | e2n | |
= lim
n→∞ e
10n+2n=
e10 . ...
16 lip 13:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
ojjj w tym drugim ułamku miało być |
| ... bez '2' ... po prostu mnożysz i |
| | n + 2 | |
dzielisz przez wyrażenie 'otrzymane' w mianowniku w nawiasie
ponieważ:
| | 1 | |
limn−>∞ (1 + |
| )to samo coś z 'n' −> e1 |
| | 'coś z 'n' ' | |
16 lip 13:47
Magdalena: ale tak jak pigor rozpisał też jest dobrze prawda?
16 lip 13:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
też ale nie wiem czy łatwiej Ci będzie to 'skumać'
wątpię nawet by pigor tak robił tego typu granice
16 lip 13:54
Magdalena: Może jeszcze 2 ciągi i dam Wam narazie spokój

Korzystając z twierdzenia o ciągu monotonicznym i ograniczonym uzasadnić zbieżność ciągów:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1) an = ( 1 − |
| ) ( 1 − |
| ) ... ( 1 − |
| ), n ∊ N |
| | 3 | | 32 | | 3n | |
| | (n!)2 | |
2) an = |
| , n ∊ N |
| | (2n)! | |
16 lip 13:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
Magduś .... przeczytaj sobie to tw. jeszcze raz.
zauważ, że ciąg an jest ciągiem MALEJĄCYM i dodatnim
co za tym idzie − jest ograniczony (z góry przez a1 ... z dołu przez minimum 0)
16 lip 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
można też stworzyć ciąg bn, taki że:
∀n bn ≥ an
i wykazać, że bn −> 0 (jest to de facto małe przekształcenie tw. o trzech ciągach)
16 lip 14:00
Magdalena: nie ogarniam

juz chyba nie masz nerwów na mnie
16 lip 14:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
kobieto −−− PG nauczyła mnie jedno −−− stoicki spokój do wszystkiego co związane z rachunkami
16 lip 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
zresztą −−− musze się starać, zebym nie musiał nawet udawać że 'uważam' na biologii środowiska,
która na mnie czeka od października
16 lip 14:04
Magdalena: to bedziesz robił kolejny kierunek?
16 lip 14:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
Twierdzenie o ciągu monotonicznym
Każdy ciąg monotoniczny i ograniczony jest zbieżny, przy czym:
− ciąg niemalejący i ograniczony z góry jest zbieżny do granicy, która jest kresem górnym
zbioru jego wartości,
− ciąg nierosnący i ograniczony z dołu jest zbieżny do granicy, która jest kresem dolnum
zbioru jego wartości,
1) an jest to ciąg malejący (czyli nierosnący)
ograniczony przez minimum 0
wniosek −−− ciąg ten jest zbieżny (granicy wyznaczyć nie musisz − patrz treść polecenia)
2) an jest to ciąg malejący (czyli nierosnący)
ograniczony przez 0
wniosek −−− ciąg jest zbieżny
16 lip 14:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
Magduś −−− robię ... siedzę na 'szambonurkologii'
16 lip 14:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
| | 1 | | 1 | |
an = (1− |
| )*...*(1− |
| )n |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 = (1− |
| )*...*(1− |
| )n*(1− |
| )n+1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
i najlepiej z:
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | (1− |
| )*...*(1− |
| )n*(1− |
| )n+1 | | | 3 | | 3 | | 3 | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | 1 | | 2 | |
= (1− |
| )n+1 = ( |
| )n+1 < 1 czyli ciag malejacy |
| | 3 | | 3 | |
16 lip 14:10
pigor: ... tak

rzadko tak robię , a tak jest najlepiej :
| | 4+n | | 2+n+2 | |
limn→∞ ( |
| )5n+1= limn→∞ ( |
| )5n+1= |
| | 2+n | | 2+n | |
= lim
n→∞ (1+
22+n)
2+n2*2n+2 (5n+1)= lim
n→∞ e
2 5n+1n+2 =
= e
2*5=
e10 . ...
16 lip 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
| | ((n+1)!)2 | | ((n+1)!)2 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | (2(n+1))! | | (2n+2)! | |
| | (n!)*(n!) | | (2n+2)! | | (2n+1)*(2n+2) | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | (2n)! | | (n+1)!*(n+1)! | | (n+1)(n+1) | |
| | (2n+1)*2 | | 2n+1 | | 2n+2 − 1 | | 2n+2 | | 1 | |
= |
| = 2* |
| = 2* |
| = 2*( |
| − |
| ) = |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| | 1 | |
= 2*(2 − |
| ) > 1 .... cholera ... jest to ciąg rosnący  |
| | n+1 | |
16 lip 14:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
pigor −−− czyli tak jak pokazałem
16 lip 14:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
coś spitoliłem bo jest on malejący (na bank)
no tak −−− na samym początku zamienimiłem licznik z mianownikiem
16 lip 14:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc:
| an+1 | | (n!)(n+1)(n!)(n+1) | | (2n)! | |
| = |
| * |
| = |
| an | | (2n)!(2n+1)(2n+2) | | n!*n! | |
| | (n+1)(n+1) | | n+1 | | n+1 | |
= |
| = |
| = |
| <1 ... czyli jest to ciąg |
| | (2n+1)(2n+2) | | 2(2n+1) | | 4n+2 | |
malejący
16 lip 14:19
Magdalena: Jesteś wielki! Dziękuję!
16 lip 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie taki znowu wielki −−− raptem 'metr 85'


powodzenia w nauce −−− jakbyś miała jakieś problemy − to się odezwij, może temu zaradzę.
16 lip 14:27
Magdalena: dziękuję

pewnie jeszcze się odezwę

rozumiem, że często można Cię tu zastać?
16 lip 14:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
jako że nie jestem już (tylko) beztroskim studentem to tak −−− jakoś trzeba 'zabić' nudę pracy
16 lip 14:43
Magdalena: gdzie pracujesz że się nudzisz ?
16 lip 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj ... taka mała firma w Gdańsku −−−− nuuuuudno jak nic ... ale dzięki temu mam czas by
wszystkie seriale obejrzeć
16 lip 14:48
Magdalena: no nie wierzę

co wciągnęło najbardziej ?
16 lip 14:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
emmmm
oglądam w ciągu roku:
How I met your mother −−− ale jest spring break
Big Bang theory − tak samo (spring break)
Broken girls −−− ale przestałem bo na comedy central leci
Two and haft man −−− pomimo tego, że na tvn7 leciał (ale jakoś ostatni sezonu to już nie to −−−
w końcu Charlie to Charlie)
The Mentalist
spring break to:
Suits −−− nie wiem czemu, ale lubię ten serial
Fallen Skies
No i przypominam sobie jeden serial, który leciał dawien dawno ... ale tego nie napiszę na
forum bo się śmiać będą ludzie że taki serial oglądam
16 lip 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
a najbardziej to Suits, How I met your mother i Big Bang Theory
16 lip 14:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... oczywiście summer break

... ja dzisiaj cały czas − co innego myślę co innego mówię
16 lip 15:02