Korzystając z twierdzenia o 3 ciągach obliczyć granice następujących ciągów
Magdalena: Korzystając z twierdzenia o 3 ciągach obliczyć granice następujących ciągów
1) lim n→
∞ n√ 3n + 5n
2) lim n→
∞ n√ 3n + πn + en
| | 2n + sinn | |
3)lim n→∞ n√ |
| |
| | 3n + πn + en | |
| | n | |
4) lim n→∞ |
| sin(3n+1) |
| | n2 + 1 | |
W 3 pierwszych przykładach jest pierwiastek n−tego stopnia nad całością − nie wiem dlaczego tak
brzydko to wyszło.
Wiem o co chodzi w tym twierdzeniu ogólnie, ale nie mam pomysłów w jaki sposób ograniczać te
ciągi. Będę wdzięczna za podpowiedzi
16 lip 11:27
Magdalena: Może ktoś ma pomysł chociaż jak ograniczyć ?
16 lip 12:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) 5
n ≤ 3
n + 5
n ≤ 5
n + 5
n = 5
n * 2
2) analogicznie
3)
| 2n − 1 | | 2n + sin n | | 2n + 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| πn + πn + πn | | 3n + πn + en | | πn | |
4) −1 ≤ sin(3n+1) ≤ 1
16 lip 12:17
Magdalena: czyli granica w 1i 2 przykładzie wynosi 1?
16 lip 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
w pierwszym 5 o ile dobrze patrzę
bo:
n√5n = 5
n√5n*2 =5 * n√2 → 5
w drugim π
16 lip 12:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w czwartym 0
16 lip 12:33
Magdalena: Fakt, w 1 przykł. 5 ale drugiego chyba nie rozumiem skąd wychodzi π, bo mi w mianowniku
wychodzi π
16 lip 12:36
Magdalena: sory ja patrzyłam na trzecie to okej wychodzi
16 lip 12:37
Magdalena: chociaż jednak nie wiem jak to rozpisać... nie ogarniam tych granic
16 lip 12:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
π ← n√πn ≤ n√3n + πn + en ≤ n√3*πn = πn√3 → π
16 lip 12:38
Magdalena: dziękuję, a w przykładzie 3 jak dojść do tego że n√2n − 1 zbiega do 2 ?
16 lip 12:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
uwaga −−− ten ułamek jest pod pierwiastkiem
| | 1 | | 1 | |
n√2n − 1 = n√2n(1 − |
| ) = 2*n√1 − |
| → 2*1 = 2 |
| | 2n | | 2n | |
16 lip 12:42
Magdalena: dziękuję Ci bardzo, powoli mi się coś rozjaśnia w tej małej główce
16 lip 12:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
tylko tak uważaj na nią ... aby nie zbuntowała się od przepracowania

... do września jeszcze
daleko
16 lip 12:51
Magdalena: | | 4 + n | |
A możesz mi jeszcze pomóc w przykładzie lim n→∞ ( |
| ) 5n+1 |
| | 2 + n | |
Domyślam się, że tu trzeba będzie skorzystać z definicji liczby e i próbowałam tak zrobić,
niestety do niczego nie doszłam
16 lip 12:53
Magdalena: Daleko do września, ale ja muszę powoli to rozpracować, bo inaczej polegnę

nie każdy ma
lekko
16 lip 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaka uczelnia (i kierunek) jak można zapytać? I materiał obejmuje co dokładnie?
16 lip 12:55
Magdalena: Biotechnologia, no właśnie granice, później pochodne, całki i różne twierdzenia do tego i
trochę były szeregi ale podobno na poprawkach nie dają za dużo
16 lip 12:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
eeee −−− to nie jest tak źle
jak opanujesz granice to szeregi to pikuś (przy badaniu szeregów bada się granicę z konkretnego
wyrażenia −−− odpowiednie kryteria)
pochodne da się nauczyć w tydzień
całki −−− tutaj trochę gorzej ale też się da
a jaka uczelnia?
16 lip 13:00
Magdalena: Nie wiem czy powinnam się przyznawać, ale zaszalałam − PG
16 lip 13:04
Mila: Magdaleno, weź się najpierw za Krysickiego i przeanalizuj zrobione tam przykłady.
Potem rób samodzielnie i zasięgaj porady na forum.
Wykorzystuj wolfram alpha, wszystkie całki z Krysickiego są w internecie.
Zrób po 100 zadań z każdego działu i zaliczysz wszystko.
16 lip 15:17
Aga1.: | n+4 | | n+2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
| | 2 | |
(1+ |
| )n+2)lim n→∞(5n+1)/(n+2)→(e2))5=e10 |
| | n+2 | |
16 lip 16:56