Wzory Viete'a
kamil123: Witam, mam pytanie. Przygotowuje się na własną rękę do matury rozszerzonej z matematyki. Mam
problem z wzorami Viete'a :
Wyznacz pierwsiatki równania kwadratowego za pomocą wzorów Viete'a x2+2x−3=0
Układam układ równań z wzorów Viete'a i co dalej, rozwiązujemy jak zwykły układ równań czy
trzeba przeprowadzić jakieś szczególne zabiegi?
16 lip 09:58
Saizou : na początku trzeba sprawdzić czy Δ≥0, bo dla czegoś takiego zachodzą właśnie wzory Viete'a , a
później normalnie
16 lip 10:19
pigor: ... wzory Viete,a, ułatwiają znaleźć pierwiastki w pamięci , np. tu u ciebie masz znaleźć
dwie liczby, które w iloczynie dają −3 , a w sumie −2 , zatem
z iloczynu wnioskujesz, że są różnych znaków , a z danej sumy, że ujemna jest większa co do
modułu (wartości bezwzględnej) od dodatniej , a więc z iloczynu równego −3 stwierdzasz: są to
liczby
−3 i
1 i tyle . ...
16 lip 12:47
Mila: Jesteś w III klasie?
16 lip 15:50
Mila: 1) Dla jakich wartości parametru k równanie x2−(k+2)x+1=0 ma dwa różne rozwiązania
rzeczywiste , których suma jest większa od 5?
2) Dla jakich wartości parametru a równanie
x2−2(a−2)x−4a ma:
a) rozwiązania rzeczywiste?
b) rozwiązania różnych znaków?
16 lip 16:05
pigor: hmm ... , żaden układ jeśli już to w swojej głowie (jej pamięci RAM), bo jeśli wyczytałeś
gdzieś polecenie (...

, radę , wskazówkę) "wyznacz pierwiastki za pomocą wzorów Viete'a"
do twojego równania x
2+2x−3=0, to zapewne tylko dlatego, że na rozszerzeniu to szkoda czasu
(wręcz wstyd

) rozwiązywać takie równanie − za przeproszeniem − debilną "deltą" i nikt ci
nie karze wypisywać wzorów o których mówisz i rozwiązywać układu równań tylko − i będę tu
wcale nie zarozumiały

− słuchaj mnie, czyli postaraj się zrozumieć co napisałem w poście
wyżej (wszak chcesz zdawać rozszerzenie

) jak należy rozumować w swojej pamięci RAM, aby
znaleźć
szybko i ... przyjemnie pierwiastki tak łatwego równania kwadratowego (o tak
...

przyjaznych współczynnikach) i to by było tyle . ...
16 lip 16:19
Gustlik: Pigor, dlaczego delta wg Ciebie jest debilna? Nie każdy umie grupować, choć na
rozszerzeniu − fakt − powinien. Niemniej delta to zawsze koło ratunkowe − CKE da taką sama
ilość punktów, niezależnie od tego, jakim sposobem rozwiązesz to równanie.
17 lip 01:11