c.geometryczny
Malwinka: Oblicz długość linii składającej się z dziesięciu połączonych półokręgów o średnicach
15 lip 20:52
Malwinka:
15 lip 21:07
Malwinka: także rysunek by się przydał!
15 lip 21:07
Eta:
Rysunek jest zbędny

Długości półokręgów tworzą ciąg geometryczny:
| | π | | 1 | |
2π, π, |
| ,...... a1= 2π q= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−q10 | |
S10= a1* |
| = ........... dokończ .......... |
| | 1−q | |
15 lip 21:21
Malwinka: a po co π?
15 lip 21:23
krystek:

a
1=półokrąg o r=2
| | 1 | |
a2=półokrąg o r=1 itd q= |
| |
| | 2 | |
Oblicz S
10
15 lip 21:24
Malwinka: i skąd 2π
15 lip 21:25
Eta:
Ob(półokręgu)= πr
r= 2 to Ob(półokręgu) = π*2= 2π
itd...
15 lip 21:26
15 lip 21:27
Eta:
I co Malwinka? wypadałoby coś odpisać
16 lip 00:12