Za wynajęcie autobusu na wycieczkę
trusqwka: Za wynajęcie autobusu na wycieczkę uczniowie klasy I A mieli zaplacić 1800 zł.Ponieważ 4
uczniów zrezygnowało z tej wycieczki każdy z pozostałych uczniów zapłacił o 15 zł
więcej.Oblicz ile uczniów jest w klasie I A.
x liczba uczniów
y koszt na jedengo ucznia
x*y=1800
(x−4)(y+15)=1800
xy+15x−4y−60=1800
xy+15x−4y−60=xy
15x−4y−60
y=1800/x
PYTANIE: Od czego zalezy że rozwiązujemy z Y a nie z X
15 lip 17:56
panteon: od twojej woli, nie ma znaczenia której niewiadomej najpierw szukasz
15 lip 18:18
Saizou : x− liczba osób w klasie I A
y− koszt autobusu na 1 osobę
| | 1800 | |
y= |
| ten zapis oznacza ilość pieniędzy jaką musi zapłacić jedna osoba z autobus, ale |
| | x | |
| | 1800 | |
y+15= |
| →(y+15)(x−4)=1800
|
| | x−4 | |
yx+15x−4y−60=1800
| 1800 | | 1800 | |
| *x+15x−4* |
| =1860
|
| x | | x | |
15x
2−60x−7200=0
x
2−4x−480=0
Δ=16+1920=1936
√Δ=44
| | 4−44 | |
x1= |
| =−20 nie zgodne z warunkami zadanie bo liczba osób nie jest ujemna
|
| | 2 | |
x=24 (osób)
15 lip 18:36
pigor: ... niech
x=? − szukana liczba uczniów klasy I A i
x>4 , to z warunków
zadania :
1800x−4=1800x+15 /:15 ⇔
120x−4=
120x+1 / * x(x−4) ⇔
⇔ 120x=120x−120*4+x(x−4) ⇔ x
2−4x−4*120=0 i Δ=16+16*120= 16*121 ⇒
√Δ=44
i
x=12(4+44) =
24 − szukana
liczba uczniów . ...
15 lip 22:03
Eta:
15 lip 23:41
Mila: Tru..
podpowiadam: od momentu:
15x−4y−60 =0
4y=15x−60
y=15/4x−15
x*(15/4x−15)=1800
x
2−4x−480=0
,,,,,,,,,,,,,,,,,dalej jak u Pigora
Następnie sprawdzasz warunki zadania
( jest to samokontrola poprawności Twojego rozwiązania). Dawniej dawano za to punkt.
24*75=1800
24−4=20
1800:20=90
90−75=15 zgodność.
16 lip 00:05
trusqwka: Dziękuje już kumam
16 lip 14:59
Mila: A już myślałam, że zlekceważyłaś nasze rozwiązania.
16 lip 16:49
trusqwka: ależ skąd bardzo mi pomogły
16 lip 17:54
Bogdan:
Proponuję taki zapis tego popularnego zadania (występuje prawie na każdej maturze).
Oznaczenia:
x − rzeczywista liczba uczniów na wycieczce, x∊N
y − rzeczywista cena wycieczki dla jednego ucznia, y>0
(x + 4) − planowana liczba uczniów na wycieczkę i jednocześnie liczba wszystkich uczniów
w klasie, x + 4 ∊ N
(y − 15) − planowana cena biletu dla jednego ucznia, y − 15 > 0 ⇒ y > 15
| ⎧ | xy = 1800 | |
| ⎩ | (x + 4)(y − 15) = 1800 ⇒ 1800 − 15x + 4y − 60 = 1800 ⇒ y = (15/4)x + 15 |
|
| | 15 | | 15 | | 4 | |
x*( |
| x + 15) = 1800 ⇒ |
| x2 + 15x − 1800 = 0 /* |
| |
| | 4 | | 4 | | 15 | |
x
2 + 4x − 480 = 0, Δ = 16 + 1920 = 1936,
√Δ = 44,
| | −4 − 44 | | −4 + 44 | |
x = |
| < 0 sprzeczność lub x = |
| = 20 |
| | 2 | | 2 | |
Odp.: W klasie jest 20 + 4 = 24 uczniów
Nie trzeba było wyznaczać wartości y, bo pytanie dotyczyło tylko liczby uczniów, a nie ceny
biletu.
16 lip 18:24
trusqwka: Dziękuję liczę na to że takie będzie w sierpniu

lub chociaż podobne
16 lip 18:51