Pomóżcie w wyborze studiów :D
rant: Czeeeść, wiele razy zasięgałem tu rady przy robieniu zadań, teraz mam nadzieję, że pomożecie mi
trochę w wyborze studiów

.
Mieszkam w Olsztynie, mam do wyboru budownictwo na UWM−ie oraz mechatronikę na Politechnice
Gdańskiej. Powiem szczerze, że nie do końca wiem jeszcze co chcę w życiu robić, nie wymarzyłem
sobie żadnego kierunku. Za Gdańskiem przemawia fakt, że wyprowadziłbym się z domu i nie musiał
codziennie robić miliona rzeczy, słuchać jak to ja nic nie robię, itp. Z drugiej strony, w
Gdańsku nie do końca mam z kim mieszkać, musiałbym na poważnie szukać współlokatorów −
słyszałem, że akademiki do NAUKI się niezbyt nadają

.
Patrząc na same studia, perspektywy po nich − co byście polecili − mechatronikę na Politechnice
Gdańskiej, czy budownictwo na Uniwersytecie Warmińsko Mazurskim?
15 lip 16:45
Mila: Rant, samodzielność dobrze Ci zrobi. Mieszkanie w akademiku nie jest złe. Musisz wiedzieć,
czego chcesz i mieć zasady, ustalić z współmieszkańcami ( też młodymi o podobnych obawach) i
będzie OK.
Poza tym wtedy docenisz rodzinny dom ( przez te nudne wymagania rodzice przygotowują Cię do
życia, kiedyś to też docenisz).
Pozostaje kwestia kosztów. Czy nie będzie to zbyt dużym obciążeniem dla rodziców.
15 lip 16:53
Leszek: Lepiej mechatronikę ja też studiuje ten sam kierunek i na tej samej uczelni.Trochę trudności
jest ale jak ktoś chce to da radę się nauczyć a mechatronika to bardzo przyszłościowy
kierunek. Akademiki nadają się do nauki pod warunkiem że chcesz się nauczyć. Jedak wybór
należy do ciebie.Wybierz to co Ci najbardziej odpowiada.
15 lip 16:55
rant: Jak wygląda mechatronika pod względem tego, co powinno się umieć przed rozpoczęciem studiów?
Kończyłem profil biologiczno−chemiczny, więc z fizyką oraz informatyką u mnie krucho
15 lip 17:12
Leszek: Ogólnie trzeba umieć podstawy fizyki a matmę najlepiej na rozszerzeniu umieć już. Z informatyki
to dużo nie trzeba wiedzieć oczywiście podstawy trzeba jednak i tak programowania uczysz się
od podstaw.Chemia i biologia raczej nie przydaje się , jedynie na materiałoznawstwie trzeba
trochę chemii ale i tak to wszystko będzie omawiane od podstaw.Dodam ze z fizyki najlepiej już
umieć podstawy mechaniki(kinematyka , dynamika, ruch prostoliniowy(jednostajny i jednostajnie
przyśpieszony), po okręgu, ruch harmoniczny, fale mechaniczne) , elektrotechnika i
elektrostatyka(prawo ohma , kirhhofa , prawo coulomba , moc i praca,) no i tam postawy
termodynamiki , hydromechaniki, optyki itp.
15 lip 18:21
rant: Matematyke zdawałem na poziomie rozszerzonym, gorzej właśnie z fizyką i ew. informatyką.
15 lip 20:30
Leszek: Czego nie rozumiesz z fizyki? Z informatyki na razie wystarczy znać ms office i ogólnie
środowisko komputerowe, sprzęt więc tym na razie nie musisz się martwić.
15 lip 23:00