Liczby rzeczywiste
Koral: 1. policz ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 9
2. policz ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 9
3. policz ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 11
4. policz ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 11
15 lip 14:47
Mila:
1) 999:9=111
99:9=11
111−11=100
2) 9999:9=1111
999:9=111
1111−111=1000 nie wyjaśniam ,bo w poprzednim poście masz wytłumaczone
15 lip 15:10
Basia: Witaj Milu !
To jest moje "zadanie domowe" dla Korala.
Koral to przepisał do nowego postu, bo tam się już wszystko miesza, ale będzie próbował sam
rozwiązać.
Pozdrawiam
15 lip 15:31
Mila:
3) 999:11=90+reszta
99:11=9
90−11=81
4) 9999:11=909
999:11=90+reszta
909−90=819
15 lip 15:34
Mila: Witam Cię Basiu, no to zawaliłam! Ale mnie to zdziwiło, że liczył tak długo.
15 lip 15:36
Koral: pierwsze szukam liczby trzycyfrowej największej podzielnej przez 9 a1?
15 lip 15:36
Koral: Basia wytłumaczysz mi 1 przykład a ja postaram się zrobić 2 okej
15 lip 15:40
Mila: Koral nie będę odpowiadać, bo zostawiam to Basi, to ciąg dalszy waszej współpracy.
15 lip 15:41
Basia:
Kolar jaka jest najmniejsza liczba trzycyfrowa ?
100 prawda ?
100:9 = 11 + reszta 1
czyli 11*9 = 99 to za mało
no to bierzemy 12
12*9 = 108 i to jest najmniejsza liczba trzycyfrowa podzielna przez 9
jaka jest największa liczba trzycyfrowa ?
999 prawda ?
999:9 = 111 i nie ma reszty
czyli mamy
111*9 = 999 i to jest największa liczba trzycyfrowa podzielna przez 9
no to będzie: n=111−12+1 = 100
15 lip 15:46
Koral: ide jeść jak zjem to postaram się zrobić
15 lip 15:47
Basia: Ależ Milu odpowiadaj, jak najbardziej. Może wspólnymi siłami....................
15 lip 15:47
Koral: liczę
15 lip 16:36
Koral: Najmniejsza liczba czterocyfrowa
1000 prawda ?
1000:9=111+ reszta 1
czyli 111*9=999
112*9=1008 to jest najmniejsza liczba czterocyfrowa
Jaka jest największa liczba czterocyfrowa ?
9999
9999:9=1111 nie ma reszty
1111*9=9999 to jest największa liczba czterocyfrowa
Teraz chciałbym to zrobić ciągami?
15 lip 16:43
Mila: Koral w której jesteś klasie?
1008 najmniejsza 4− cyfrowa podzielna przez 9. (mogłeś to powiedzieć od razu, z sumy cyfr)
9999 to jest największa liczba czterocyfrowa i podzielna przez 9.
Teraz a1=..
an=..
15 lip 16:47
Leszek: a policzyłeś ile jest tych liczb?
15 lip 16:48
Mila: Właśnie ma to zrobić .
15 lip 16:54
Koral:
a1=1008
an=9999
r=9
an=a1+(n−1)*r
9999=1008+(n−1)*9
9999=1008+9n−9
−9n=1008−9−9999
−9n=−9000/:(−9)
n=1000
15 lip 17:08
Gustlik: 1. policz ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 9
2. policz ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 9
3. policz ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 11
4. policz ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 11
Ja bym to zrobił tak: liczba jest podzielna przez 9 ⇔ suma cyfr tej liczby jest podzielna przez
9.
ad 1. Szukam najmniejszej i największej liczny 3−cyfrowej spełniajacej tę regułę. Zauważam, że
jest to 108 (1+0+8=9) oraz 999 (9+9+9=27)
Teraz mamy:
a1=108
r=9
an=999
Podstawiam do wzoru na ciąg arytmetyczny:
an=a1+(n−1)r
999=108+(n−1)*9
999=108+9n−9
999=9n+99
900=9n /:9
n=100
ad 2. Liczb szukam wg tej samej reguły na podzielność przez 9. Analogicznie:
a1=1008
r=9
an=9999
Dokończ...
Zaraz zrobię zad. 3 i 4.
15 lip 17:12
Koral: ad 2
100:11=9 + reszta 1
15 lip 17:18
Koral: nie ma reszty
15 lip 17:19
Koral: Basia podpowiedz w swojej metodzie
15 lip 17:20
Koral: przynajmniej początek podpowiedz zacznij liczyć
15 lip 17:29
Gustlik: 3. policz ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 11
4. policz ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 11
ad 3)
Też szukam a1 i an, ale jeżeli nie znam reguły podzielności przez daną lizbę (tutaj 11) robię
to tak:
Szukam a1
Najmniejsza 3−cyfrowa to 100, dzielę ją kalkulatorem przez 11:
100:11=9,0909090909090909090909090909091 czyli 11 w 100 mieści się 9 razy
9*11=99
99+11=110
Czyli a1=110
Szukam an
1000:11=90,909090909090909090909090909091
Czyli 11 w 1000 mieści się 90 razy.
90*11=990
990+11=1001 − za dużo, bo 4−cyfrowa
Czyli an=990
Mamy:
a1=110
r=11
an=990
Wstaw do wzoru na ciąg arytmetyczny i znajdź n, jak w zad. 1.
ad 4. Analogicznie − podziel kalkulatorem 1000 przez 11 i 10000 przez 11. Dokończ.
15 lip 17:30
Koral: Dlaczego 10000 przez 11 skoro to są liczby czterocyfrowe możesz wyjaśnić
15 lip 17:33
Koral: Gustlik?
15 lip 17:34
panteon: @koral jak wolisz to dziel 9999 ważne żebyś się zorientował jaka jest największa
15 lip 17:38
Gustlik: Aby znaleźć największą 4−cyfrową. Każda <10000 jest 4−cyfrowa. Podziel najpierw 1000 przez 11,
a potem część całkowitą wyniku (to, co przed przecinkiem) pomnóż z powrotem przez 11 −
otrzymasz najiększą 3−cyfrową podzielna przez 11, potem dodaj 11 i bedziesz miał a1.
Następnie podziel 10000 przez 11 i znów z powrotem część całkowitą wyniku wymnóż przez 11 −
otrzymasz największą 4−cyfrową podzielną przez 11, to będzie Twoje an. A różnica (r) w tego
typu zadaniach zawsze jest rowna dzielnikowi, czyli 11, bo co 11 jest taka liczba. Postepuj
tak, jak ja zrobiłem zd. 3.
15 lip 17:41
Koral: Gustlik a Basi metodą możesz mi 3 rozwiązać
15 lip 17:44
panteon: dwie uwagi: gdy wynik dzielenia 100 jest liczbą całkowitą(np. gdy dzielisz przez 5) to już nic
nie dodajesz, a w tym psamym przypadku przy 1000 muszisz odjąć tą liczbę (5)
15 lip 17:45
Koral: ad3 n=81
15 lip 17:47
Koral: Najmniejsza liczba 4 cyfrowa to 1000
1000:11=90,90,90
90*11=990
990+11=1001
a1=1001
15 lip 18:14
Koral: Największa liczba
10000:11=909,0909
909*11=9999
an=9999
15 lip 18:19
Koral: an=a1(n−1)*r
9999=1001+(n−1)*11
9999=1001+11n−11
11n=9009/:11
n=819
15 lip 18:23
panteon: dobrze, teraz: policz ile jest liczb 4−cyfrowych podzielnych przez 7
15 lip 18:26
Koral: najmniejsza liczba 4−cyfrowa
1000:7=142,85714285714
142*7=994
994+7=1001
a1=1001
Najmniejsza liczba 4−cyfrowa
10000:7=1428,5714285714
1428*7=9996
an=9996
16 lip 12:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
16 lip 12:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
i co dalej ?
16 lip 12:44
Koral: an=a1+(n−1)*r
9996=1001+(n−1)*7
9996=1001+7n−7
9996−1001+7=7n
9002=7n/:7
n=1286
16 lip 12:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo prościej:
1428 − 142 = 1286
skąd te liczby

patrz co wcześniej wyliczałeś:
1428 −−− taka jest liczba podzielnych przez 7, które są mniejsze niż 10'000 (czyli mając
maksymalnie 4 cyfry)
142 −−− taka jest −−||−− −−||−− mniejsze niż 1'000 (czyli maksymlanie 3 cyfry)
różnica daje Ci liczbę liczb podzielnych przez 7, które mają dokładnie 4 cyfry

zero ciągów

(wprost −−− bo de facto całe rozumowanie na ciągach się opiera)
16 lip 12:50
Koral: jakiś błąd jest?
16 lip 12:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... masz dobrze ... po prostu pokazałem Ci jak szybciej/prościej dojśc do wyniku (i
dlaczego tak właśnie można) niż wyznaczając a1 i an ... i licząc n
16 lip 12:53
16 lip 12:55