pytanie
tn: WItam,
mam takie pytanie ogólnikowe, jak się ma kombinatoryka do rachunku prawdopodobieństwa?
14 lip 23:00
Gustlik: Jak fundament do reszty budynku.
14 lip 23:41
tn: dzięki za tą obrazową odpowiedź

.
Co należy najpierw poznać?
14 lip 23:55
Leszek: na przykład permutacje, kombinacje, wariacje bez powtórzeń i powtórzeniami ...
15 lip 00:09
Gustlik: Szczerze mówiąc − kombinatorykę − regułę mnożenia, silnię, permutacje, wariacie z powtórzeniami
i bez powtórzeń i kombinacje/symbol Newtona. Tym się o wiele łatwiej oblicza potem zadania z
prawdopodobieństwa. Wejdź sobie tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/i20.html i nie przejmuj się, że większość zagadnień z
kombinatoryki jest na rozszerzeniu. Jakub zaznaczył kolorami co jest na rozszerzeniu i
kierował się aktualna podstawą programową nauczania matematyki, niemniej ta podstawa jest
delikatnie mówiąc − do bani. Wiele przydatnych i prostych metod usunięto z poziomu
podstawowego albo przeniesiono na rozszerzenia albo w ogóle usunięto z podstawy programowej
obowiązującej w szkołach średnich. Przez to program jest niespójny, a wiele zadań rozwiązuje
się na okrętkę, bo omija się proste wzory. Krótko mówiąc wygląda to jak objeżdżanie autostrady
polną, krętą i nieoznakowaną dróżką.
Proponuję, żebyś się uczył wg "mojego" programu nauczania, zamieściłem go w komentarzach do
każdego działu. Ten program jest oparty na starym sprawdzonym programie nauczania matematyki
oraz na moim własnym doświadczeniu w pracy z uczniami.
P.S. Jesteś z matmy na podstawach, czy na rozszerzeniu?
15 lip 00:11