matematykaszkolna.pl
pytanie tn: WItam, mam takie pytanie ogólnikowe, jak się ma kombinatoryka do rachunku prawdopodobieństwa?
14 lip 23:00
Gustlik: Jak fundament do reszty budynku.
14 lip 23:41
tn: dzięki za tą obrazową odpowiedź . Co należy najpierw poznać?
14 lip 23:55
Leszek: na przykład permutacje, kombinacje, wariacje bez powtórzeń i powtórzeniami ...
15 lip 00:09
Gustlik: Szczerze mówiąc − kombinatorykę − regułę mnożenia, silnię, permutacje, wariacie z powtórzeniami i bez powtórzeń i kombinacje/symbol Newtona. Tym się o wiele łatwiej oblicza potem zadania z prawdopodobieństwa. Wejdź sobie tutaj: https://matematykaszkolna.pl/strona/i20.html i nie przejmuj się, że większość zagadnień z kombinatoryki jest na rozszerzeniu. Jakub zaznaczył kolorami co jest na rozszerzeniu i kierował się aktualna podstawą programową nauczania matematyki, niemniej ta podstawa jest delikatnie mówiąc − do bani. Wiele przydatnych i prostych metod usunięto z poziomu podstawowego albo przeniesiono na rozszerzenia albo w ogóle usunięto z podstawy programowej obowiązującej w szkołach średnich. Przez to program jest niespójny, a wiele zadań rozwiązuje się na okrętkę, bo omija się proste wzory. Krótko mówiąc wygląda to jak objeżdżanie autostrady polną, krętą i nieoznakowaną dróżką. Proponuję, żebyś się uczył wg "mojego" programu nauczania, zamieściłem go w komentarzach do każdego działu. Ten program jest oparty na starym sprawdzonym programie nauczania matematyki oraz na moim własnym doświadczeniu w pracy z uczniami. P.S. Jesteś z matmy na podstawach, czy na rozszerzeniu?
15 lip 00:11